Majke najavile novi protest ispred Skupštine za 19. april

Majke traže da se poništi izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojom su im nadoknade po osnovu rođenja troje i više djece smanjene sa 336 eura na 264, i sa 192 na 144 eura
134 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2017. 17:30h

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece poručile su da će se okupljati na platou ispred parlamenta dok im se primanja ne vrate na provobitni iznos.

Članica Koordinacionog odbora korisnica naknada za majke sa troje i više djece, Željka Savković, kazala je da majke traže da im se vrati doživotno stečeno pravo i da iznos naknade bude 70 odsto odsto prosječne zarade, a ne 40 odsto.

"Zato ćemo se okupljati, iako se nadaju da će nas biti sve manje, nas će biti ni manje ni više nego onoliko koliko nas je potrebno da ovaj zakon bude tamo gdje je bio u januaru 2016. godine“, poručila je Svaković na protestu ispred parlamenta.

Korisnice će se 19. aprila ponovo okupiti kod Skupštine kada će biti održana i sjednica Ustavnog suda gdje će se raspravljati o zakonu na osnovnu kojeg su majke sa troje i više djece ostvarile pravu na nadoknadu.

Maja Jovović iz Nikšića upitala je smije li se borba za zakonom stečenim pravom zvati ucjenom.

"Imala je Crna Gora vladare, ali ovakve nikad. Ovi vlastodržci su majci oduzeli sva prava, ali majka ne može da ćuti kada se od usta njene djece otima", navela je Jovović.

Poručila je da će majke protestovati sve dok ne prestanu da „otimaju od svi nas“.

Marijana Šekularac iz Berana rekla je da su majke ostvarile pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, a Vlada maltretira i terorirše najosjetljiviju kategoriju građana što je nedopustivo.

"Pokažite da smo spremni da branimo Ustav i zakon ove države. Pokazaćemo na demokratski, kulturni način da je ovo naša države i da smo spremni da se borimo za budućnost svoje djece“, poručila je Šekularac.

Željka Vuković iz Risna je rekla da su se majke ponovo okupile ispred parlamenta da pokažu da nijesu oodustale od borbe za građanska prava i za zaštitu poštovanje zakona i Ustava.

"Svjesne smo da smo u predizbornoj utakmici postali jedna od zloputrijebljenih ciljnih grupa. Zbog toga smo tu“, navela je Vuković.

Ona je rekla da su svjesni da zakon ima propsuta i da ga treba proširiti na druge majke, "jer smo svi mi žrtve tranzicije".

"Borićemo se i izboriti i ovdje ćemo se okupljati i stalno vas podsjećati da smo tu“, poručila je Vuković.

Potpredsjenica Demokrata, Zdenka Popović, rekla je da su majka u svim demokratskim društvima najcjenjenija i najdragocenija bića, najpoštovanija i najuvaženija.

"Koliko je država Crna Gora uvažila majke Crne Gore. Koliko su mirni bili kada su vas gledali da 23 dana štrajkujete? Koliko su mirni bili kada su vas gledali da deset dana štrajkujete glađu ugrožavajući svoje zdrvlje“, upitala je Popović.

Ona je pitala da li je Ustavni sud donio istinki pravnu odluku i zašto je donio političku odluku.

"Ako je Ustavni sud ocijenio da je smanjenje vaših naknada ustavno, očekujemo da će sada kada bude ocjenjivao ustavnost osnovnog zakona reći da je on ustavan“, rekla je Popović.

Ona je kazala da Vlada ima novca, ali da je državom potrebno da upravlja narodna vlada koja će raditi u interesu građana, a ne tajkuna.

Lider Radničke partije, Janko Vučinić, kazao je da je protesti majki početak kraja vlasti.

On je naveo da je su u parlamentu u prošlom sazivu sjedili ljudi koji su bili izraz narodne volje.

"Ali taj parlament je imao legitimnost i podršku naroda, a koji je sad tu parlament? I ko sjedi u toj sali? Ovo je Sinđelićev parlament“, naveo je Vučinić.

Poslanica Demokratskog fronta, Branka Bošnjak, rekla je da je Ustavni sud donio sramnu odluku.

"Najviša sudska instanca ove države se usudila da bude marioneta ove vlasti“, navela je Bošnjak.

Pored Popović, Vučinića i Bošnjak, majkama su se u protestu priključili i Građanska inicijativa Za nas, poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, te više mještana Park šume Zagorič koji takođe protestuju, kao i omladina Nove i PzP-a. Na protestima su bili i lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević.

Majke traže da se poništi izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojom su im nadoknade po osnovu rođenja troje i više djece smanjene sa 336 eura na 264, i sa 192 na 144 eura.

Nakon 25 dana provedenih ispred Skupštine Crne Gore i 11 dana štrajka glađu, majke su 26. marta prekinule proteste.

Galerija

Bonus video: