MANS: Poziv odbornicima da ne podrže legalizaciju Restisovih objekata - Vijesti.me
nelegalna gradnja

MANS: Poziv odbornicima da ne podrže legalizaciju Restisovih objekata

Ovim se nastavlja praksa da se privilegovani investitori aboliraju od kršenja zakona i propisa, kažu iz MANS-a

Sveti Stefan
Sveti Stefan (Foto: Vuk Lajović)

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podsjetila je da će se u utorak pred odbornicima SO Budva naći dokument kojim se ponovo legalizuju objekti u Miločerskom parku koje je bespravno sagradio zakupac hotela na Svetom Stefanu, grčka Restis Grupa.

"Ovim se nastavlja praksa da se privilegovani investitori aboliraju od kršenja zakona i propisa, ali i svi oni na lokalnom i državnom nivou koji su im to omogućili", kažu iz MANS-a.

Oni dodaju da će jedna od tačaka sjednice budvanskog parlamenta biti predlog Plana postavljanja privremenih objekata za teritoriju Opštine Budva u kojem se predlaže produžetak dozvola za dva "privremena objekta" koje je Restis Grupa, kako tvrde, već nelegalno sagradila.

"'Privremeni objekti' ovog investitora su zapravo dvije zgrade od preko 1500 m2 od čvrstog materijala, jedna od njih ima potrovlje, a druga čak i podrum. Nema sumnje da su ovi objekti proglašeni za privremene jer nisu mogli biti uklopljeni u važeći plan za Sveti Stefan", kažu iz MANS-a i podsjećaju da su već podnijeli krivičnu prijavu protiv više lica iz budvanske Opštine.

Muk iz tužilaštva

 

MANS je nekoliko puta tražio od crnogorskog tužilaštva da što hitnije procesuira krivičnu prijavu kako bi se spriječile dalje posljedice po javni interes i državni budžet, ali za su, kažu, dobili samo ćutanje.

"Ćutanje je bio odgovor i na činjenicu da je u posao sa Restis grupom i državom uključena i "najpoznatija sestra", Ana Kolarević koja se pojavljuje kao zastupnik Restis Grupe, ali čije ime se povezuje i sa drugim privatizacijama koje su se neslavno završile, kao npr nikšićka Željezara i Telekom", kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

MANS stoga poziva odbornike budvanskog parlamenta da odbiju da budu saučesnici u krivičnim djelima koja imaju za cilj zaštitu privatnog interesa investitora i sa njime povezanih pojedinaca iz vlasti i njihove familije i da na sjednici glasaju protiv usvajanja ovakvog Plana.

"Pozivamo i crnogorsko tužilaštvo da otkaže poslušnost kriminalcima i zaustavi dalje uništavanje državnih resursa, jer je vrijeme da ovom zemljom konačno počnu da upravljaju zakoni i propisi a ne organizovani kriminal", zaključuju iz MANS-a.