Marković: Kvalitetno obrazovanje najbolja garancija poštovanja drugoga

On je rekao da Medresa u Tuzima predstavlja potvrdu da je Crna Gora država izgrađene demokratije i savremenog obrazovnog sistema
142 pregleda 4 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2018. 18:14h

Kvalitetno obrazovanje najbolja je garancija poštovanja drugoga u multikonfesionalnoj Crnoj Gori, poručio je premijer Duško Marković na svečanosti povodom desetogodišnjice Medrese „Mehmed Fatih“ iz Tuzi.

Na svečanosti priređenoj u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“ u Podgorici uručene su diploma grupi od 63 svršena maturanta i maturantkinje Medrese.

Marković je, obraćajući se nastavnicima, zaposlenima i svršenim maturantima i maturantkinjama Medrese, kazao da Vlada godinama posvećeno projektuje obrazovni sistem koji će svakom učeniku i studentu omogućiti sticanje znanja neophodnih za uspjeh u profesionalnoj karijeri.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, istakao da u multikonfesionalnoj Crnoj Gori nema bolje pripreme za život od obrazovanja koje predstavlja najbolju garanciju poštovanja drugih.

„Kvalitetno obrazovanje je jedan od najvažnijih činilaca sveukupnog napretka našeg društva, demokratskog i ekonomskog”, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, razvijena svijest o multikonfesionalnom karakteru Crne Gore predstavlja prednost za upoznavanje njene kulture, istorije i tradicije.

“Nema bolje pripreme za život u društvu bogatom različitostima od kvalitetnog obrazovanja, koje je i najbolja garancija poštovanja drugog i drugačijeg u svojoj zajednici“, poručio je Marković.

On je rekao da Medresa u Tuzima predstavlja potvrdu da je Crna Gora država izgrađene demokratije i savremenog obrazovnog sistema.

Kako je naveo, ta škola već punu deceniju svoju obrazovno-vaspitnu misiju realizuje u skladu sa savremenim politikama i standardima u oblasti obrazovanja.

“Njen program ima istovjetnu važnost kao i javno važeći obrazovni program opšte gimnazije u Crnoj Gori, a njene diplome punovažne su u našem sistemu. Ali ne samo zakonska punovažnost, nego i njeno suštinsko ustrojstvo, ukazuju da u Medresi naši mladi stiču znanja o svojoj vjeri i religiji, crnogorskoj kulturi i tradiciji, ali i šire i svestranije obrazovanje o istoriji, filosofiji, književnosti, umjetnosti”, naveo je Marković.

Vlada je, kako je kazao, uvažavajući upravo te činjenice, prije nepunih mjesec prihvatila finansiranje Medrese “Mehmed Fatih” u iznosu od pola miliona EUR za ovu godinu.

“A tako će biti i ubuduće“, poručio je Marković.

On je podsjetio da tradicija dobrih odnosa Crne Gore i Islamske konfesije datira još iz 19. vijeka, da je potvrđena i Ustavom za Knjaževinu Crnu Goru iz 1905. godine.

Marković je podsjetio i da je Crna Gora još 2012. godine, kao rijedak primjer u regionu i šire, potpisala Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

„Dakle, tradicionalno i pažljivo njegujemo odnose sa Islamskom zajednicom, a njeni vjernici i privrženici uzvraćaju dobru Crne Gore”, kazao je on.

Marković je ukazao na značajan doprinos bošnjačko-muslimanskog, i svih manjinskih naroda, u obnovi državne nezavisnosti Crne Gore.

“Sklad i povjerenje o kojem govorim je vrijednost kojom se ponosimo, i koja predstavlja čvrst oslonac građanske i prosperitetne države”, rekao je on.

Crna Gora je, kako je naveo, zrelo društvo, spremno da čuva i afirmiše različitosti.

“I kod svih nas duboko je ugrađen osjećaj da vjerske, etničke i kulturne raznolikosti obogaćuju građansko biće naše države. I to smo jasno pokazali u teškom vremenu ratova i stradanja u našem najbližem okruženju, kad smo sačuvali i Crnu Goru, ali i jedni druge”, istakao je Marković.

Upravo zbog toga je, kako je kazao, Crna Gora tu gdje jeste.

“Globalno – u društvu najmoćnijih država današnjice, a regionalno – lider u demokratiji i evropskim integracijama, i najbrže rastuća ekonomija na Zapadnom Balkanu“, precizirao je Marković.

On je poručio maturantima i maturantkinjama Medrese da će im obrazovanje koje im je omogućila Država i znanje koje su im prenijeli profesori dati mudrost da čuvaju i afirmišu ove vrijednosti.

„To je obaveza i zadatak koji vas očekuje u stvarnom svijetu, van školskih klupa. Vaše vrijeme tek dolazi, i ono će jednog dana ići na sud ispravnosti, kao što je to danas slučaj sa djelima moje, i generacije vaših roditelja. A mi smo vam obezbijedili Državu, kao neprikosnovenog garanta da ćete uvijek biti svoji na svome, i uvijek imati kuću, da joj se vraćate i da je nadgrađujete“, zaključio je Marković.

Bonus video: