MCP: Sabor nije mjesto za ideološke, političke ili nacionalne simbole

"Iako zapanjeni svim neistinama, uvredama i zastrašivanjima kojima se ovih dana služe mnogi, pa i najviši državni funkcioneri - ne treba da se smućujemo"
6614 pregleda 8 komentar(a)
Manastir Ostrog, Foto: MCP
Manastir Ostrog, Foto: MCP

Mitropolija Crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je danas da sjutrašnji crkveno-narodni sabor koji se održava u Nikšiću nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole i pozvala je da se vijore samo crkveni barjaci i litije

"U bratskoj ljubavi i miru pozivamo sve pravoslavne vjernike i sve ljude dobre volje, kojima je na srcu pravda Božija i ljudska, da se sjutra okupimo na Svetovasilijevski sabor pred Sabornim crkvom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću", saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz MCP su kazali da zbog velikog broja onih koji će se sjutra okupiti u Nikšiću, dužni su, u pastirskoj brizi za spasenje duša i očuvanje osveštanog vjekovnog crkvenog poretka, obratiti se javnosti sa par napomena.

"Budući da će se sjutra služiti Sveta Liturgija, treba da se zna da smo svi pozvani da se sjutra pomolimo Bogu pred moštima Njegovoga vjernoga sluge Svetog Vasilija Ostroškog, ali da se sjutra mogu pričestiti samo oni koji su kršteni u Pravoslavnoj Crkvi, koji se trude na putu Božijem i koji poste ovaj Božićni post, koji je u toku. Takođe, napominjući da su na Sabor dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav radi odbrane svetinja Božijih i umnoženja bratske ljubavi, blagodareći svim političkim i drugim organizacijama i pojedincima koji su izrazili zabrinutost i spremnost da učestvuju na Saboru, podsjećamo da Crkveni Sabor nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole - neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i riječi uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz pomoć Božiju u miru i bratskoj ljubavi", navodi se u saopštenju MCP.

Iz MCP su dodali da crkva okuplja, a ne razjedinjuje.

"I to sve vjerne bez razlike. Kako kaže Apostol Pavle: ”Nema više Judejca ni Jelina, nema više roba ni slobodnoga, nema više muškog ni ženskog, jer ste vi svi jedan (čovjek) u Hristu Isusu.” Crkva je po svojoj prirodi Sabor - Sabor Boga i ljudi, Sabor ljudi među sobom, Sabor Neba i Zemlje i ona to treba i da ostane, a nikada da postane sluškinja bilo koje države, nacije ili ideologije. Samo ako je takva - ona je slobodna. Stavi li se u službu bilo kojeg prolaznog zemaljskog ideala, ma kakav da je - gubi svoju jevanđelsku snagu i izdaje vjernost Bogu živome i svoju misiju spasenja čovjeka i svijeta. Iako zapanjeni svim neistinama, uvredama i zastrašivanjima kojima se ovih dana služe mnogi, pa i najviši državni funkcioneri - ne treba da se smućujemo. Sve se dešava po riječi Gospodnjoj: ”Ako mene goniše i Vas će goniti… Ali sve će vam ovo činiti zbog imena mojega, jer ne poznaju Onoga koji me posla.” Bog nije nikad bio u sili, nego je uvijek i svugdje Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo - pravdu Božiju i pravdu ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka", poručili su iz MCP.

Bonus video: