„Mediteran” će morati da dokaže da nema veze sa plagijatom

Komisija “Mediterana” nije ni kontrolisala Babovićev rad. Babović je magistrirao 2011. na Fakultetu za turizam u Baru, osam godina nakon što je Martinović to učinio u Ljubljani. Babović je tvrdio da nije koristio djelove rada Martinovića, ali u odgovoru na tužbu nije pojasnio kako je dio praktično isti
431 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Martinović
Nikola Martinović
Ažurirano: 16.11.2017. 19:57h

Kad nova presuda Privrednom sudu kojom je utvrđeno da je član Savjeta mladih DPS Milan Babović plagirao rad Petra Martinovića postane pravosnažna, Univerzitet "Mediteran" moraće pred sudom da dokaže da nema udjela u plagijatu, kazao je juče “Vijestima” advokat Martinovića, Nikola Martinović.

Privredni sud je nedavno, a nakon Babovićeve žalbe Apelacionom, ponovio presudu prema kojoj je član Savjeta mladih vladajuće partije neovlašćeno prepisao veći dio magistarskog rada Martinovića

“Turistički proizvod Crne Gore i strateški pravci njegovog razvoja” i predstavio ga kao svoju magistarsku tezu “Uticaj kapitalnih investicija na razvoj turističke privrede u Crnoj Gori”.

“Apelacioni sud donio je rješenje da Privredni mora ispraviti određene nedostatke iz presude od 23. oktobra prošle godine. Onog momenta kad nova presuda Privrednog suda postane pravosnažna, mora se utvrditi odgovornost fakulteta, odnosno Univerziteta “Mediteran”. Svaki student će pokušati da švercuje, a zadatak fakulteta je da mu to ne dozvoli. Baboviću su to dozvolili, zbog toga treba da snose odgovornost”, poručio je Martinović.

Komisija “Mediterana” nije ni kontrolisala Babovićev rad. Babović je magistrirao 2011. na Fakultetu za turizam u Baru, osam godina nakon što je Martinović to učinio u Ljubljani. Babović je tvrdio da nije koristio djelove rada Martinovića, ali u odgovoru na tužbu nije pojasnio kako je dio praktično isti.

Martinovićev advokat Nikola Martinović prekjuče je kazao “Vijestima” da će “Mediteran”, u nastavku suđenja, morati da dokaže da nema udjela u Babovićevom plagijatu.

Tužilaštvo je ranije odbacilo prijavu CGO protiv Babovića, koja je podnesena zbog plagijata. Odbačena je i prijava CGO protiv bivše ministrice nauke Sanje Vlahović, koju je direktor Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva (ICTHR) iz Velike Britanije Dimitrios Buhalis javno optužio da je prepisala njegov rad. Prema stavu tužilaštva, oba predmeta su zastarjela. Plagijat je u međuvremenu kriminalizovan izmjenama Krivičnog zakonika, na predlog CGO.

Bonus video: