Mitrovići traže snagu države

Nova akcija rušenja plažnog bara na Kamenovu zakazana za srijedu, očekuje se i asistencija policije
5510 pregleda 7 komentar(a)
“Zoff Fish’s Bar” na Kamenovu, Foto: Privatna arhiva
“Zoff Fish’s Bar” na Kamenovu, Foto: Privatna arhiva

Staromještanska porodica Mitrović pozvala je Komunalnu policiju Opštine Budva da poruši plažni bar “Zoff Fish’s Bar” na Kamenovu i time, poslije tri godine, pokaže da nadležni imaju snage da izvrše donesene odluke.

Mještani pitaju da li je moguće da se svaki put pred početak ljetnje sezone događa ista situacija - da se uvijek odloži akcija rušenja plažnog bara Zorana Kovačevića, iako mu je, tvrde, još krajem 2015. ukinuta dozvola za rad. Ističu da lokal i pored toga radi naočigled brojnih inspekcija, i to na zemlji koja je bila njihova đedovina.

Komunalna policija zakazala je za srijedu rušenje, nakon što je prije dvije sedmice akcija odložena jer budvanska policija tada nije mogla da obezbijedi asistenciju, pošto je asistirala državnoj građevinsko- urbanističkoj inspekciji u uklanjanju privremenih objekata.

Rješenje o rušenju popularnog plažnog bara postalo je pravosnažno odlukom Vrhovnog suda, a Komunalna policija navodno je odlučna da ovog puta zavši posao.

Rušenje bi koštalo najmanje 30.000 eura, a angažovana je služba koja to treba da uradi. Jedna od ranijih akcija, prije tri godine, je prekinuta, nakon što je Kovačević zaprijetio da će spaliti sebe i plažni bar...

Rušenje u srijedu je šesto po redu u proteklih tri godine, nakon rješenja donesenog 2016. Vlada je ovlastila Komunalnu policiju da donese, na osnovu odluke “Morskog dobra” koje je naložilo uklanjenje plažnog bara, jer se ne nalazi u Planu privremenih objekata.

Zemlja na kojoj je izgrađen plažni bar bila je u vlasništvu porodice Mitrović, koja ga je prije četiri i po godine prodala firmi “Monte Co”. Kompanija je namjeravala da gradi luksuzni turistički kompleks, za što je pokrenula proceduru dobijanja dozvole.

“Morsko dobro” je krajem 2015. ukinulo dozvolu za rad plažnom baru, a skandal je izbio tek nakon što je utvrđeno da je ugostiteljski objekat deceniju i po radio na mjestu koje nikada nije bilo predviđeno Planom privremenih objekata. Bar je trebalo da bude izgrađen na 50 metara udaljenoj lokaciji.

“Morsko dobro” je zakupcima u posljednjem rješenju iz juna 2015. odobrilo da bar može da radi do kraja septembra te godine, da može imati najviše 25 kvadrata i terasu od 43 kvadrata, a izgrađeno je 299.

Kovačević tvrdi da 500 kvadrata zemlje na kojoj je lokal nije bio u vlasništvu Mitrovića, već države i da je u zoni “Morskog dobra”.

Ističe da su godinama plaćali zakupninu i uložili desetine hiljada eura za u izgradnju bara i uređenje nekada nepristupačne kamenite obale, zbog čega je tražio i obeštećene, ili drugu lokaciju.

Mitrovići pak tvrde da je to njihova đedovina i da su vlasniku godinama dozvoljavali da drži lokal, uz dogovor da će ga ukloniti kada budu odlučili da valorizuju zemlju. Kažu da su i gradonačelnika Marka Bata Carevića upoznali sa problemom.

Lokal radi, ali ne i za inspekciju

Mitrovići i kompanija “Monte Co” su u više navrata podnosili prijave lokalnim i državnim inspekcijama sa dokazima da plažni bar radi svakoga ljeta, iako je od kraja 2015. bez dozvole.

Inspekcijama koje su izlazile na teren i navodno zaticale zatvoren lokal kao dokaz je dostavljen i video-materijal jedne televizije koja je snimala prilog u Baru kada je gost bio poznati fudbaler. Bar je tada pohvaljen kao jedan od najboljih na Jadranu. Inspekciji su dostavljene i fotografije blogera koji su tokom ljeta hvalili plažni bar i pozivali turiste da tamo odmaraju i kupaju se.

Bonus video: