Mladi Kolašinci bi sopstveni biznis, ali fali novca

Veoma mali broj mladih koristi savjetovalište u Domu zdravlja. Iako nemaju običaj da se na vrijeme javljaju ljekaru i odlaze na redovne preglede više od 91 odsto ispitanika naveli su zdravlje kao najvažniju oblast u svom životu
1772 pregleda 0 komentar(a)
Glavni problem nedostatak novca: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Glavni problem nedostatak novca: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Više od trećine mladih Kolašinaca i Kolašinki (34 odsto) smatra da žive loše u svom gradu, dok je uslovima života u Kolašinu zadovoljno njih 26 odsto, pokazala je anketa rađena za potrebe lokalnog akciona plana za tu populaciju (LAPM).

Kako se navodi u nacrtu LAPM, u anketi, sprovedenoj u oktobru prošle godine, učestvovalo je 100 ispitanika.

Rezultati ankete pokazali su da 57 odsto mladih Kolašinca i Kolašinki razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa nakon školovanja. Glavne prepreke do statusa „sam svoj gazda“, smatraju ispitanici, su nedostatak novca, nedovoljna podrška lokalne uprave i države i malo praktičnih znanja i vještina.

Većina mladih u tom gradu, prema rezultatima ankete, smatra da je za zaposlenje potrebno obrazovanje, ali i lična poznastva. Mlade Kolašince najviše na internetu zanimaju muzika i društvene mreže. Oko 19 odsto internet koristi za opšte informacije, a 12 odsto za informacije iz kulture i klađenje.

“Mobilnost mladih, u smislu putovanja (obrazovnih, turističkih...) u druge zemlje je na jako niskom nivou. Mladi nemaju informacije o mogućnostima stipendiranja, učešća u međunarodnim seminarima, treninzima, poslovnim prilikama. Mladi koji ostaju u Kolašinu su učaureni u gradu i nemaju dovoljno informacija o dešavanjima u svijetu, novim trendovma, načinima uključivanja...“, piše u nacrtu LAPM.

Veoma mali broj mladih koristi savjetovalište u Domu zdravlja. Iako nemaju običaj da se na vrijeme javljaju ljekaru i odlaze na redovne preglede više od 91 odsto ispitanika naveli su zdravlje kao najvažniju oblast u svom životu.

Kolašinci i Kolašinke od 15. do 29. godine čine tek petinu stanovništva u Opštini. Prosječna starost stanovništva u u Kolašinu je 40,1, dok je na državnom nivou 37 godina. Mladi u tom gradu čine i 17 odsto od ukupnog broja nezaposlenih.

Bonus video: