Mugoša: Situacija na Vrelima ribničkim izazovna, moramo pojačati napore

"Mi smo već preduzeli prve mjere, nastavićemo sa mjerama, koje ćemo sprovoditi u cijelom naselju", kazao je direktor Instituta za javno zdravlje
12373 pregleda 6 komentar(a)
Mugoša
Mugoša

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, kazao je na današnjoj pres konferenciji IJZ-a da je situacija na Vrelima ribničkim izazovna, zbog velikog broja članova porodica, sa velikim brojem kontakata, u jednom okruženju, koje je gusto naseljeno i koje ima veliki epidemiološki izazov.

"Mi smo već preduzeli prve mjere, nastavićemo sa mjerama, koje ćemo sprovoditi u cijelom naselju. Nama je veoma važno da ukažemo da treba u tim uslovima, koji postoje da se preduzimaju mjere, koje se mogu preduzeti. Opet govorim o onim koje mogu najviše da pomognu. To su, ono što je možda najteže u tim uslovima izbjeći, fizička distanca, socijalno distanciranje. Moramo tamo pojačati naše napore, koji će sigurno zahtijevati da naše službe tamo pojačano rade", kazao je Mugoša.

Ali, istakao je da će svakako preduzimati sve što je "u našoj moći da se spriječi širenje bolesti".

"Zbog toga smo stavili u samoizolaciju ljude, koji se nalaze u toj zgradi, baš zbog toga što su imali jako bliske kontakte", pojasnio je Mugoša.

NKT je, kazala je Vesna Miranović, šef Operativnog štaba, dugo razmatrala tu situaciju, razmišljali su šta će se desiti, ako se pojavi virus upravo u toj grupi.

"Koja je sama po sebi vulnerabilna, a sa druge strane smo vodili računa da nađemo balans, da vodimo računa o mogućnosti da dođe do stigmatizacije i onoga što je realna potreba u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i zato se odlučili na takav pristup", rekla je Miranović.

Ona je istakla da su to uradili imajući u vidu činjenicu da u toj porodici ima desetoro djece, koja su se vjerovatno družila da djecom iz čitave zgrade.

"S tim u vezi, posmatramo šta se dešava sa tom osnovnom porodicom, a i sa porodicama u okruženju i eventualno u susjednim zgradama. Epidemiološki nadzor Instituta za javno zdravlje biće izuzetno pojačan i onda ćemo mjere širiti u odnosu kako se bude odvijala epidemiološka situacija. Sinoć smo reagovali odnosno, odgovorno. Podijelili smo pakete pomoći, da bi porodice mogle da funkcionišu u uslovima teškog dopremanja hrane. Naravno, obezbijedićemo za njih sve što je potrebno, sve obroke", kazala je Miranović.

Bonus video: