Na nikšićkom Birou rada najviše ekonomista

Upoređujući podatke u prethodnih pet godina prošle godine na nikšićkom Birou rada je bilo najmanje prijavljenih lica
153 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 18:05h

Iako se u Nikšiću fabrike zatvaraju, stečajevi i bankroti uobičajeni, ipak je stopa nezaposlenosti u 2011. godini za skoro 2,40 odsto manja u odnosu na godinu ranije. Taj procenat bi bio i veći da stečajevi prošle godine nijesu bili toliko „popularni“.

Tako je u toku prošle godine po osnovu tehnološkog viška ili stečaja prijavljena 441 osoba, a najveći broj njih je „pristigao“ u junu i julu, nakon realizacije socijalnog programa u Željezari. Slično je bilo i u januaru i februaru 2010. godine kada se nezaposlenost znatno povećala zbog priliva radnika iz Rudnika boksita.

Upoređujući podatke u prethodnih pet godina prošle godine na nikšićkom Birou rada je bilo najmanje prijavljenih lica – 3.224.

Prema riječima direktorice nikšićkog Biroa rada Rajke Radonjić u opštinama Nikšić, Plužine i Šavnik u proteklih 11 godina dosta je urađeno na polju aktivne politike zapošljavanja pa je tako stopa nezaposlenosti sa 33 odsto, kolika je bila 2000. godine, smanjena na deset odsto, kolika je bila prošle godine.

„To je postignuto zahvaljujući prije svega uspješnoj analizi tržišta i implementaciji brojnih programa i mjera politike zapošljavanja. Međutim, trend opadanja broja nezaposlenih u prethodnoj godini je usporen zbog krize, a evidentirali smo i veliki broj osoba koje su prodale radna mjesta i na Birou su bez ideje, a rekla bih i žele da se ponovo zaposle“, kazala je Radonjić.

Svaka peta osoba na birou ima preko 50 godina

Otežavajuću okolnost za ukupno zapošljavanje, prema njenim riječima, predstavlja i starosna struktura nezaposlenih, pa tako svaka peta osoba koja se nalazi na nikšićkom Birou rada ima preko 50 godina, dok je svega 18 odsto onih koji imaju do 25 godina.

Na Birou je najviše onih koji imaju četvrti stepen stručne spreme 1.112, dok je oko 30 odsto onih koji su završili šesti, sedmi ili osmi stepen. Čak se nalazi i jedan doktor nauka – za fizičku kulturu i sport.

Na Birou je najviše onih koji imaju četvrti stepen stručne spreme 1.112

„Obrazovni sistem ima značajnu ulogu u stvaranju kadrova koji su deficitarni na tržištu rada zato bi poseban akcenat trebalo staviti na efikasnije planiranje zanimanja buduće radne snage. Ovo iz razloga što je Zavod za zapošljavanje obavljao obuke i prekvalifikacije za deficitarna ugostiteljska zanimanja poslije kojih su polaznici bez problema našli svoje mjesto na tržištu rada“, istakla je Radonjić.

Kuvari i konobari u deficitu

U prilog toj činjenici je i podatak da ekonomista, diplomiranih i onih sa bečelor diplomom, ima 95, diplomiranih pravnika 57, a svake godine na državnom i privatnim univerzitetima na tim fakultetima se upisuje najveći broj studenata.

Sa četvrtim stepenom stručne spreme najviše je ekonomskih tehničara, 147, mašinskih tehničara – konstruktora 99 i maturanat gimnazije 97. Sa šestim stepenom najviše je vaspitača predškolske djece 32, dok je sa sedmim stepenom pored ekonomista i pravnika zavidan broj i profesora srpskohrvatskog jezika 46, i profesora sociologije i pedagoga, po 34. Što se magistara tiče najviše je psihologa, pet.

„Iz godine u godinu imamo ista deficitarna zanimanja. Iz ugostiteljske branše to su kuvari, konobari i serviri, zatim slijede zanimanja mesara, pekara i zidara. U okviru sedmog stepena stručne spreme deficitarna zanimanja su iz oblasti medicine i farmacije, dok na Birou trenutno nema prijavljenih profesora matematike, fizike i hemije“, kazala je Radonjić.

Prošle godine zaposleno 1.174

Posljedice ekonomske krize, prema njenim riječima, nijesu se odrazile u domenu oglašavanja radnih mjesta, tako da su prošle godine oglašena 1.923 slobodna radna mjesta, a zaposleno je 1.174. Angažovan je i značajan broj stranih državljana, pa je nikšićki Biro prošle godine izdao 547 dozvola za zapošljavanje stranaca.

Od ukupnog broja nezaposlenih koji se nalaze na evidenciji nikšićkog Biroa rada 77 odsto njih na posao čeka do tri godine, dok je 15 odsto onih koji su uknjižili pet i više godina čekanja.

I u opštinama Plužine i Šavnik u odnosu na 2010. godinu manje je onih koji traže posao. U Plužinama ih je 145, što je za 13 lica manje u odnosu na godinu ranije, dok ih je u Šavniku 105, odnosno 38 manje u odnosu na 2010.godinu

U Budvi posla za sezonce

Sezonsko zapošljavanje, prema riječima direktorice Biroa rada u Nikšiću, daje značajan doprinos smanjenju stope nezaposlenosti.

„Iako je za prošlu godinu bilo predviđeno zapošljavanje 500 osoba na sezonskim poslovima uposleno je bilo njih 725. Oko 90 odsto njih se zaposlilo u turističko-ugostiteljskim objektima a preko 80 odsto sezonaca se zaposlilo na teritoriji opštine Budva“, kazala je Radonjić.

Ono što ohrabruje, kazala je ona, je činjenica da se sve veći broj mladih opredjeljuje za poslove sezonskog karaktera, ali je otežavajuća okolnost njihovo neiskustvo na „poslovima koji zahtijevaju brzinu, spretnost i znanje“.

Ono što ohrabruje, kaže Radonjić, je činjenica da se sve veći broj mladih opredjeljuje za poslove sezonskog karaktera

„Postoji konstantno interesovanje za sezonske poslove, ali je takođe i problem zaposlenja muške radne snage bez odgovarajuće kvalifikacije i iskustva, pa se stoga poslodavci rjeđe odlučuju za njihovo radno angažovanje. U principu poslodavci se iz godine u godinu odlučuju za iste radnike što je još jedan dokaz da Zavod za zapošljavanje svojim obukama priprema kvalitetnu radnu snagu spremnu za najosjetljivija zanimanja iz oblasti turizma“, istakla je Radonjić.

Pomaci i zbog javnih radova

Prošle godine je za 11 kredita putem kojih se zaposlilo 13 osoba izdvojeno 65.000 eura.

Određeni broj nezaposlenih se putem javnih radova uključuje u rad, a pored dva državna javna rada u Nikšiću, Šavniku i Plužinama, realizuje se i 17 lokalnih, gdje je zaposleno 114 osoba koje se nalaze na Birou rada. U toku prošle godine realizovan je i projekat asistenta u nastavi gdje je u deset gradskih osnovnih škola i JPU “Dragan Kovačević“ bilo zaposleno 58 asistenata.

Galerija

Bonus video: