Nagomilani problemi u taksi prevozu

“Tražili smo da se riješi problem sa opštim taksi stajalištima, odnosno nemogućnosti korišćenja svih stajališta pod jednakim uslovima od strane svih taksi prevoznika. Kao i neobilježavanje istih kako je propisano Odlukom o auto-taksi prevozu”
72 pregleda 1 komentar(a)
Taksi, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Taksi, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.04.2018. 19:46h

Nevladina organizacija “Unija taksi prevoznika Crne Gore” zatražila je od Glavnog grada da riješi nagomilane probleme u toj oblasti na području Podgorice.

Kako su „Vijestima” saopštili iz Unije, na sastanku sa gradonačelnikom Slavoljubom Stijpovićem predočeni su brojni problemi, na koje su i ranije ukazivali, a dogovoreno je da će u narednih desetak dana dobiti odgovor od nadležnih iz Glavnog grada povodom zahtjeva.

“Tražili smo da se riješi problem sa opštim taksi stajalištima, odnosno nemogućnosti korišćenja svih stajališta pod jednakim uslovima od strane svih taksi prevoznika. Kao i neobilježavanje istih kako je propisano Odlukom o auto-taksi prevozu”, pojasnili su iz Unije.

Naveli su da su sastanku održanom 29. marta, pored gradonačelnika Stijepovića, prisustvovali i predstavnici Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

“Problem su i nepostojeći kriterijumi za izdavanje licenci, što za rezultat ima veliki broj izdatih licenci. Na teritoriji Glavnog grada Podgorice, imamo veliki broj taksi vozila, koji nije srazmjeran stvarnim potrebama auto-taksi prevoza. Pogotovo kada se broj taksi vozila u Podgorici uporedi sa brojem taksi vozila u Beogradu, Zagrebu, i drugim evropskim gradovima”, navode iz NVO.

Pojasnili su da su ukazali i na problem legitimacije za taksi vozače.

“Komisija za polaganje ispita iz poznavanja grada nije sazvana blagovremeno, u roku određenom podzakonskim propisima, niti pak prije određenog roka usljed velikog broja dostavljenih prijava - zahtjeva za polaganje ispita iz poznavanja grada. Ovim se onemogućava raspoređivanje zaposlenih na poslovima radnog mjesta vozača, a samim tim negativno utiče na ekonomski položaj istih”, tvrde iz Unije. Ukazali su i na to da se program organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji Glavnog grada donosi krajem tekuće za narednu godinu, i istim se određuje raspored korišćenja taksi stajališta, odnosno koja taksi stajališta koriste preduzetnici, a koja privredna društva.

Bonus video: