Nagrada "19. decembar": Među kandidatima Vujošević, Savićević, škola "Vaso Aligrudić"...

Imena dobitnika Nagrade biće objavljena na sajtu Glavnog grada i u medijima uoči 19. decembra, praznika Glavnog grada
7172 pregleda 8 komentar(a)
Sa sjednice žirija, Foto: PG Biro
Sa sjednice žirija, Foto: PG Biro

Žiri za dodjelu Nagrade ″19. decembar″ za 2019. godinu je na večerašnjoj sjednici, kojoj je prisustvovao gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, utvrdio listu kandidata za ovu prestižnu nagradu.

Na listi predloženih kandidata su:

- Darko Vujošević Zbog nesvakidašnjeg herojskog čina - žrtvovanja svog života u pokušaju da spasi tročlanu porodicu Kumburović (posthumno)

- dr Mihailo Vukmirović, kardiolog, načelnik Odjeljenja za pejsmejkere i elektrofiziologiju srca Centra za kardiologiju Kliničkog centra Crne Gore

- Zlatko V. Zlatičanin, pisac, pjesnik i esejista

- Vukota Jašović, predsjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi Podgorica

- Kompanija "Bemax"d.o.o. Podgorica

- Nedžad Lekić, vlasnik restorana "Pod volat"

- Milan Minjo Perić, muzički autor i tekstopisac

- Dejan Savićević, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore

- Srednja elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić"

- Biljana Stojkanović, profesorica fizike u Osnovnoj školi ″Sutjeska″

- Udruženja boraca NOR-a i antifašista Glavnog grada Podgorica

- Šahovski klub "Budućnost"

„Ovaj žiri čine ljudi koji su istaknuti pojedinci u našem društvenom, političkom, kulturnom i naučnom životu. Vrlo mi je drago što je u pitanju respektabilan skup biran tako da sa jedne strane daje kredibilnost i legitimnost svake odluke koja će biti donijeta. Sa druge strane siguran sam da ćemo imati podršku šire društvene zajednice onome što će biti vaši prijedlozi za dobijanje nagrade 19. decembar. Kao što imate priliku da vidite i ove godine ćete biti na „slatkim mukama“ jer je puno kvalitetnih prijedloga iz različitih oblasti, kazao je gradonačelnik Vuković obraćajuči se članovima žirija za dodjelu priznanja povodom 19. decembra, Dana oslobođenja Podgorice.

Vuković je, kako je saopšteno iz Glavnog grada, tom prilikom saopštio da ove godine imamo svojevrstan kuriozitet jer je predloženo da se posthumno dodijeli najveće gradsko priznanje Darku Vujoševiću, čovjeku koji je izgubio život pokušaju da spasi tročlanu porodicu Kumburović.

„To je bila inicijativa gradske uprave, odnosno mojih zamjenika i mene lično, smatrajući da je to način da se vrati barem djelić duga koji ostaje za tim čovjekom i njegovom žrtvom za njegov vanredno humani čin“, istakao je Vuković.

Gradonačelnik se zahvalio članovima žirija što su njegov dio jer je dodjela prestižne nagrade, kako je zaključio, važna stvar za Glavni grad.

Imena dobitnika Nagrade biće objavljena na sajtu Glavnog grada i u medijima uoči 19. decembra, praznika Glavnog grada, a Odluku o dodjeli Nagrade saopštiće predsjednik žirija na svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada Podgorice.

Bonus video: