Nakon pet dana plovidbe: Pogledajte dolazak jedrenjaka "Jadran" u Istanbul

Brod se proteklih dana nosio sa relativno teškim morem, visokim talasima i jakim vjetrovima, ali je putovanje od Tivta do glavne luke u Turskoj proteklo bez ikakvih problema
4093 pregleda 9 komentar(a)
"Jadran"
"Jadran"

Školski brod Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG), jedrenjak "Jadran" uplovio je rano jutros u luku Istanbul u Turskoj, u sklopu svog međunarodnog krstarenja sa studentima Pomorskog fakulteta u Kotoru, a na koje je taj brod krenuo 22. aprila iz Tivta.

Nakon pet dana plovidbe Jadranskim, Jonskim, Egejskim i Mramornim morem i tjesnacima Dardaneli i Bosfor, "Jadran" je pod komandom kapetana korvete Zorana Ivanovskog, u zoru jutros uplovio u Istanbul.

Brod se proteklih dana nosio sa relativno teškim morem, visokim talasima i jakim vjetrovima, ali je putovanje od Tivta do glavne luke u Turskoj proteklo bez ikakvih problema.

Pored redovne posade, na "Jadranu" je ukrcano i 35 studenata i četvoro profesora Pomorskog fakulteta iz Kotora.

U pitanju su studenti druge i treće godine koji će se pod nadzorom svojih profesora i članova posade "Jadrana" tokom krsterenja obučavati u brodskim vještinama i vršiti pomorsku službu na komandnom mostu i u strojarnici broda.

"Jadran" će se u Istanbulu zadržati četri dana, nakon čega isplovljava prema Grčkoj gdje se u luci Pirej očekuje nakon dvodnevne plovidbe.

U Pireju će potom školski brod MVCG provesti tri dana, nakon čega se "Jadran" vraća kući u Tivat.

Brod će tokom ovog petnaestodnevnog krsterenja prevaliti nešto više od 1.700 nautičkih milja.

Studenti Pomorskog fakulteta i posada "Jadrana" obići će niz kulturno-istorijskih spomenika i upoznati se sa bogatom pomorskom prošlošću Istanbula i Pireja i njihovim značajem u svjetskom pomorskom biznisu.

Bonus video: