Nastavljaju se tropske vrućine - do 41 stepen - Vijesti.me
TOPLOTNI TALAS

Nastavljaju se tropske vrućine - do 41 stepen

U poslijepodnevnim satima, uglavnom u planinskim predjelima na sjeveru, lokalno je moguća kratkotrajno kiša ili pljusak praćen grmljavinom

Podgorica, vrućina, ljeto
Podgorica, vrućina, ljeto (Foto: Boris Pejović)

U Crnoj Gori će biti sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren razvoj dnevne oblačnosti, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. 

 U poslijepodnevnim satima, uglavnom u planinskim predjelima na sjeveru, lokalno je moguća kratkotrajno kiša ili pljusak praćen grmljavinom. 

 Vjetar slab do umjeren i promjenljiv, tokom noći sjeverni i sjeveroistočni, mjestimično umjeren do pojačan. 

 Jutarnja temperatura vazduha od 14 do 26, najviša dnevna od 31 do 41 stepen. 

U 16 časova u Podogorici izmjereno 39 stepeni

U gradu je juče u 16 časova temperatura prema navodima meteorologa bila 39 stepeni Celzijusa, dok je na uzavrelom asfaltu prelazila i preko 40 podioka.

Na ulicama Podgorice juče je bilo pusto, bašte kafića bile su prazne, napolje su izlazili samo oni koji moraju. 

vrućine, prazne bašte,
vrućine, prazne bašte,

Vatrogasci su se i juče borili sa brojnim požarima. 

Najteže je bilo u  Kučkom selu Raći gdje je  gorjela šuma i nisko rastinje prijetivši da ugrozi okolna domaćinstva.

Kako je saopšteno iz Službe zaštite ekipa od deset vatrogasaca i tri vozila,  sprečavala je da se požar u Raćima  proširi i ugrozi domačinstva.

“Požar je veliki, zahvaćena je šuma, pojačano je strujanje vazduha i zbog toga postoji mogućnost da se približi kućama zbog čega smo zatražili pomoć od Direktorata za vanredne situacije MUP-a kako bi poslali ekipu koja će gasiti požar iz vazduha”, kazao je načelnik Službe zaštite I spasavanja Andrija Čađenović.

požar, vatrogasci
požar, vatrogasci

Pored požara u Kučima, na teritoriji Glavnog grada juče je  bilo još 14  u kojima je gorjela trava i nisko rastinje.

“Osim požara u Kučima, uprkos visokim temperaturama danas  nije bilo značajnijih intervencija.  U subotu smo lokalizovali 40 požara i spasili kuću Jovana Bojanića,  kome je nažalost izgorio pomoćni objekat, ali najbitnije je da je kuća čitava”, kazao  je Čađenović.

Vrhunac toplotnog talasa, koji je stigao u Crnu Goru, očekuje se tokom utorka i srijede, najavili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Temperature će u gotovo svim gradovima biti tropskog karaktera, a najviše će biti na području Podgorice i Danilovgrada.

Državna meteorološka služba izdala crveni meteo alarm za područje cijele Crne Gore.