Nema parkinga za nikšićke taksiste "slobodnjake"

Velika konkurencija nam je radio taksi. Oni imaju svoju bazu i po zakonu treba da budu tamo, kaže Maksutaj
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2014. 15:51h

Samostalnim taksistima u Nikšiću, ili kako ih popularno zovu, „slobodnjacima“, izgleda da problema ne fali. Promjenom režima saobraćaja u Vučedolskoj ulici, kod skvera, njih dvadesetak ostalo je bez parking mjesta, a samim tim, kako rekoše, i bez mogućnosti za rad.

Za sada im policija toleriše to što im kao parkinzi služe trotoari i pješački prelazi ispred Hipotekarne banke.

„Tražili smo prijem kod predsjednika Opštine, ali još nam nije stigao odgovor od njega. Ne tražimo mi preatraktivan parking već koliko-toliko uslovan. Tražili smo da dobijemo makar desetak mjesta u Njegoševoj ulici, ali rekli su nam da će biti svega dva-tri mjesta, što nama ne znači ništa, jer nas dvadesetak gravitira ovom parkingu“, kazao je Stojan Đurica.

Prema njegovim riječima, rečeno im je da će se nova parking mjesta nalaziti na Željezničkoj stanici, što njima nikako ne odgovara, jer da bi mogli da rade trebaju im i atraktivniji parkinzi.

„Nadamo se da će nam predsjednik Opštine izaći u susret i ocrtati tražena parking mjesta jer nas je mnogo više od trojice. Sada smo konstantno u prekršaju. Svakim danom nam prijeti kazna do 70 eura, ali Opština se dogovorila sa policijom da nam toleriše prekršaje dok nam ne ocrtaju parking mjesta“, kazao je Milorad Garčević.

Privremeno na trotoaru: Taksi u Vučedolskoj ulici

„Mi ne radimo po pozivu već, kako mi to zovemo ‘na kvaku’ i nama je mnogo bitno to parking mjesto. Moramo biti na nekoj prometnoj lokaciji, jer od nje nam zavisi posao, a samim tim i izdržavanje porodica. Drugo je sa privrednim društvima, oni rade na poziv i njima je nebitno gdje će da stoje“, kazao je Miladin Šćepanović koji već 16 godina radi kao taksista.

“U Podgorici i Baru je to riješeno drugačije, oni su dislocirani, a parking stajališta u centru su ostavljena za samostalne taksiste“, kazao je Ratko Kamčev, koji taksira od 1990.godine.

Mjesečni porez za samostalne taksiste, od prošle godine, je 53 eura i kako rekoše „slobodnjaci“ do skoro parkirani u Vučedolskoj ulici iznos zaista nije veliki.

„Nije to skupo, ali mi to ne možemo da realizujemo. Ja ću prvi da ga platim kada mi obezbijede da radim. Velika konkurencija nam je radio taksi. Oni imaju svoju bazu i po zakonu treba da budu tamo. Bar je to riješio - nakon poziva i obavljene vožnje moraju da se vrate u početnu bazu“, kazao je Mirsad Maksutaj.

Kamčev smatra da bi mnogo drugačije bilo da se licence ne izdaju tako „lako“, jer mnogo je manje parking mjesta od registrovanih taksista.

„Ako opština izda dozvolu za rad, onda je dužna da ti nađe radno mjesto, tj. taksi stajalište. Ako očekuje od nas da plaćamo porez onda treba da nam obezbjedi radno mjesto da bi mogli da budemo likvidni i da bi i ona bila zadovoljna“, kazao je Kamčev.

Kamčev smatra da bi mnogo drugačije bilo da se licence ne izdaju tako „lako“, jer mnogo je manje parking mjesta od registrovanih taksista

Kako su „Vijestima“ rekli iz lokalne uprave, u opštini Nikšić su izdata 162 izvoda iz licenci, dok je, uključujući užu i širu zonu grada predviđeno 150 parking mjesta za taksiste, od čega će oko 60 biti u centru grada.

„Stajališe u Vučedolskoj ulici je bilo privremeno i ono se ukida, a Opština nema nikakvu obavezu prema taksistima koji se tamo nalaze“, kazao je menadžer Opštine Živko Kecojević.

Novo seljenje, istorija problema se ponavlja

Pomenuti taksisti se ne sreću prvi put sa problemom mjesta za parking.

„Sa ovom istom pričom smo prolazili i 2001. godine. Tada smo bili locirani na Trgu slobode, gdje smo mogli i da zaradimo. Ali bilo je priče da će da se poploča Trg pa su nas sklonili u Ulicu Novice Cerovića. Onda zatvoriše pijacu, otvoriše gradilište, i mi smo bili bukvalno ugašeni. Sada se istorija ponavlja“, kazao je Kamčev.

Galerija

Bonus video: