Nema rada ukoliko tivatska taksi udruženja ne obezbijede stajališta

Opština pokušava da eliminiše pojavu da radio-taksi udruženja svoja vozila pozicioniraju u redu na taksi-stajalištima „običnih“ taksista
127 pregleda 0 komentar(a)
taksi stanica, Tivat, Foto: Siniša Luković
taksi stanica, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.09.2011. 18:00h

Opština Tivat pripremila je izmjene i dopune odluke o auto-taksi prevozu iz 2006. godine, kojima će uvesti nekoliko novina značajnih za međusobni odnos radio-taksi udruženja i taksista koji ne funkcionišu po principu poziva mušterije dispečarskom centru.

Ukoliko odbornici na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta, za desetak dana, usvoje takav predlog izmjena odluke, taksi prevoznici koji tu djelatnost obavljaju korišćenjem radio-veze imaće obavezu da sami obezbijede polazno taksi stajalište za svoja vozila, sa koga će se, po pozivu putnika, kretati na naručenu vožnju.

U Tivtu, postoje dva takva prevoznika, „Red taxi“ i „Đir taxi“, sa dvadesetak vozila koja se trenutno, dok čekaju na poziv mušterije, parkiraju na raznim javnim parkiralištima širom grada, zauzimajući ta, ionako deficitarna mjesta običnim građanima.

Izmjenama odluke o auto-taksi prevozu, Opština će radio-taksi udruženjima zabraniti da koriste taksi-stajališta po gradu koja je lokalna uprava već odredila i obilježila, ali i javne parking-prostore i javne površine, osim u slučaju da za njihovo korišćenje radio-taksi udruženja ne potpišu posebne ugovore o najmu.

Opština pokušava da eliminiše pojavu da radio-taksi udruženja svoja vozila pozicioniraju u redu na taksi-stajalištima „običnih“ taksista

Na taj način Opština pokušava da eliminiše pojavu da radio-taksi udruženja svoja vozila pozicioniraju u redu na taksi-stajalištima „običnih“ taksista, koji ne rade po sistemu poziva putnika i time svojim tehnički slabije opremljenim kolegama preuzimaju i njihov dio tržišnog kolača.

Lokalna uprava propisala je i da će ubuduće putnici koji ne pozivaju radio-taksi udruženja morati, sviđalo im se to ili ne, da koriste usluge prvog u redu „običnog“ taksija koji se zatekne na taksi stajalištu, kao i da će svi taksisti mušterijama na kraju vožnje morati da izdaju račun.

Bonus video: