Nikšićki vatrogasci sele, ni novi prostor nije dobar

“Prostorije koje je lokalna uprava odredila nisu u skladu sa onim što je našoj Službi potrebno. Ako Šavnik može da ima moderan vatrogasni dom, može valjda i Nikšić”, kazao je “Vijestima” Tadić - specijalista za zaštitu od požara
238 pregleda 3 komentar(a)
Slavko Tadić, Foto: Svetlana Mandić
Slavko Tadić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.09.2018. 16:09h

Nikšićki vatrogasci i spasioci, smješteni u neuslovnoj zgradi nekadašnjeg zatvora u Staroj varoši koja se godinama urušava, dobiće nove prostorije u Institu za crnu metalurgiju.

To je odlučila nikšićka Skupština, ali predsjednik strukovnog sindikata Slavko Tadić upozorava da im nove prostorije ne odgovaraju.

Pozdravlja odluku što će se vatrogasci konačno iseliti iz neuslovnih prostorija, ali ističe da Nikšić i spasioci zaslužuju da imaju moderan vatrogasno-spasilački dom.

“Prostorije koje je lokalna uprava odredila nisu u skladu sa onim što je našoj Službi potrebno. Ako Šavnik može da ima moderan vatrogasni dom, može valjda i Nikšić”, kazao je “Vijestima” Tadić - specijalista za zaštitu od požara.

Odlukom, koju su odbornici usvojili, planirano je da se za kupovinu po slovnog prostora do 500 kvadrata obezbijedi do 170.000 eura. Biće obezbjeđena i hala za namjanje tri vatrogasna vozila i prostor za boravak zaposlenih.

U izvještaju MUP-a o stanju sistema zaštite i spasavanja u 2017. godini, navodi se da objekti u kojima je sada smještena nikšićka Služba ne ispunjavaju neophodne uslove.

Tadić je rekao da su se godinama obraćali za pomoć svim opštinskim i nadležnim službama i institucijama, ali da ih niko nije čuo.

“Kao struka smo povrijeđeni jer naš glas ne može da se čuje. Neće da čuju potrebe grada i struku, nameću gotova rješenja sa kojima se mi ne slažemo, ali izgleda da protiv toga ništa ne možemo”.

Nikšićki vatrogasci godinama se žale na loše uslove za rad, a u maju su odlučili da organizuju akciju prikupljanja novca nakon što su se mnogi oglušili o njihove apele za pomoć.

U obraćanjima javnosti isticali su da je nedopustivo, s obzirom na izuzetno tešku i odgovornu profesiju kojom se bave, da i dalje budu smješteni u nekadašnjem zatvoru.

Komandir Službe zaštite i spasavanja Nikšić Veselin Gardašević kaže da bi bilo besmisleno renovirati postojeće prostorije i da se nada da će nove biti urađene po svim standardima.

“Kako sam informisan to će biti za nekoliko mjeseci. Ipak su to značajna sredstva koja su po prvi put, za nekih dvadeset i više godina, uložena u ovu Službu”.

U Službi zaštite i spasavanja zaposleno je 69 ljudi, od čega 64 operativca.

Vatrogasci su više puta isticali da im nedostaje dio lične i kolektivne opreme, a Gardašević kaže da će taj problem uskoro biti riješen.

“Mislim da će do kraja godine biti nabavljena neka lična i kolektivna oprema, kao i novi digitalni sistem veze, tako da ćemo naredne godine moći mnogo kvalitetnije, bolje, organizovanije i pripremljenije i sa opremom i sa svime raspolagati”.

Bonus video: