Odbili da ispitaju izbor Adžićeve

Joksimović u inicijativi UI navodi da sumnja da prosvjetna inspektorka 2001. nije ispunjavala uslov za izbor na tu poziciju
724 pregleda 3 komentar(a)
Lucija Adžić, Foto: Facebook
Lucija Adžić, Foto: Facebook
Ažurirano: 09.11.2017. 07:44h

Prosvjetni inspektor Vesko Joksimović je još prije godinu dana od Upravne inspekcije zatražio od da provjeri sumnju u regularnost izbora Lucije Adžić za prosvjetnog inspektora za fizičko vaspitanje 2001. godine.

Joksimović sumnja da je Adžić, aktuelna glavna prosvjetna inspektorka, ispunjavala uslove predviđene konkursom prije 16 godina kada je primljena na poziciju prosvjetnog inspektora, zbog čega je Upravnoj inspekciji podnio inicijativu za provjeru uslova za postavljenje.

Adžić juče nije odgovarala na pozive “Vijesti”, dok nam je iz Upravne inspekcije saopšteno da upravni inspektor nije prihvatio inicijativu.

Joksimović je, prema dokumentaciji u koju smo imali uvid, od 17.11. 2016. do danas poslao više urgencija u vezi sa inicijativom, a Upravna insopekcija mu je sredinom 2017. odgovorila da inicijativu ne prihvataju.

Prosvjetni inspektor se u inicijativama za nadzor poziva na Zakon o inspekcijskom nadzoru i odredbu kojom je, između ostalog propisanko da će se “inspektor razriješiti ako se utvrdi da nije imao uslove da bude postavljen za inspektora”. Takođe, Joksimović se u urgencijama poziva i na član 155 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim je propisano da upravni inspektor vrši nadzor u odnosu na postupak popune radnih mjesta, te član 156 koji propisuje da je upravni inspektor dužan da uzme u rad svaki podnesak ili inicijativu iz svoje nadležnosti, a podnosioca obavijesti o ishodu postupanja.

“Pomenutim obavještenjem sam, kao podnosilac inicijative, doveden u zabludu, jer inspektor, koji je uzeo u razmnatranje moj podnesak, nije se oglasio nenadležnim za postupanje, shodno odredbama Zakona o upravnom postupku i nije donio zaključak o odbacivanju podneska zbog nenadložnosti,...niti me je uputio organu nadležnom da primi podnesak”, tvrdi u Joksimović u jednoj od urgencija Ministarstvu javne uprave, u čijem je sastavu Upravna inspekcija od početka godine.

Iz Upravne inspekcije su “Vijestima” odgovorili Joksimović 8.marta 2017. godine obratio inicijativom Upravnoj inspekciji da se provjeri sumnja u pogledu uslova za ranije postavljenje 2001. godine Lucije Adžić (na mjesto prosvjetnog inspektora ).

“Za koju se saopštava da se sada nalazi na mjestu glavne prosvjetne inspektorke u Upravi za inspekcijske poslove. U podnijetoj inicijativi pojasnio je da nije ispunjavala uslove za postavljenje na mjesto prosvjetnog inspektora 2001. godine, saglasno tada važećem pravilniku. Postupajući po inicijativi, a u javnom interesu, podnosilac je aktom ovog organa od 20. marta obaviješten da inicijativa za vršenje nadzora i provjeru ispunjavanja posebnih uslova koji su važili 2001. godine i koji se više u ranijem svojstvu ne obavljaju od strane Lucije Adžić, nije prihvaćena”, navodi se u odgovoru Upravne inspekcije.

Dodaju da je prosvjetni inspektor 5. maja 2017. godine ponovio inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora u Ministarstvu prosvjete (gdje su 2001. godine bili sistematizovani poslovi inspekcije).

“Upravni inspektor je u junu obavijestio podnosioca da u konkretnom ne odlučuje po zahtjevu stranke za ostvarivanje prava, već samo na njenu inicijativu. Iz tog razloga je obaveza inspektora da dostavi obavještenje po članu 13 Zakona o inspekcijskom nadzoru, a ne da donosi upravni akt u formi rješenja. Takođe, imajući u vidu da podnosilac inicijative za inspekcijski nadzor, ne stiče svojstvo stranke u postupku inspekcijskog nadzora u skladu sa članom 37 i 39 Zakona o opštem upravnom postupku i ne radi se o zaštiti prava već se postupak pokreće i vodi po službenoj dužnosti, podnosilac inicijative ima pravo da traži i dobije obavještenje, da li je inspekcijski organ prihvatio inicijativu, i ako jeste šta je preduzeo povodom iste”, pojašnjavaju iz inspekcije.

Sagledavajući detaljno raspoloživu dokumentaciju, tvrde iz Upravne isnpekcije, a uzimajući u obzir okolnosti koje se odnose na promjenu pravilnika o sistematizaciji u Ministarstvu prosvjete, kao i reorganizaciju Prosvjetne inspekcije, koja se sada nalazi u sastavu novog organa Uprave za inspekcijske poslove, upravni inspektor, nije prihavatio inicijativu za vršenje nadzora u ovom slučaju.

Bonus video: