Ombudsman: Bolji uslovi u policijskim prostorijama

Date su sugestije da se u pojedinim opštinama upoboljšaju uslovi u vezi higijenskih uslova, kreveta, osvjetljenja, video nadzora, prevoza i ishrane
51 pregleda 0 komentar(a)
betonjerka, Foto: Boris Pejović
betonjerka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.09.2011. 13:00h

U policijskim prostorijama za zadržavanje u Crnoj Gori nijesu pronađeni tragovi koji upućuju na sumnju na zlostavljanje, mučenje ili nečovječno postupanje, saopštio je crnogorski Ombudsman.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je za parlament pripremio poseban Izvještaj o stanju prostora Uprave policije za zadržavanje uhapšenih osoba.

Njegov osnovni cilj je da se sagleda stanje ljudskih prava i sloboda uhapšenih osoba i zadržanih u prostorijama za zadržavanje Uprave policije, stanje tih prostorija i njihova usklađenost sa nacionalnim zakonodavstvom i medunarodnim standardima.

U Plavu i Andrijevici prostorije za žene i za mukarce nijesu odvojene po propisu

Posjete su bile nenajavljene i sprovedene u toku i van redovnog radnog vremena, od 2. jula do 30. decembra prošle godine.

Realizovane su u svim područnim organizacionim jedinicama Uprave policije, odnosno u 21 policijskoj stanici.

“Otkonjen je veliki broj nedostataka u postupanju prema zadržanim licima... Posebno su unaprijeđeni higijensko tehnički uslovi prostorija za zadravanje lica lišenih slobode”, kaže se u Izvještaju.

Veliki je novac izdvojen je za renoviranje postojećih kapaciteta, ocijenio je Zeković

Zeković: Napredak je vidljiv

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore preporučio je Upravi policije da se u područnim jedinicama i ispostavama u primorskim opštinama Crne Gore, u odnosu na broj zadržanih lica, obezbijedi odgovarajući broj prostorija za zadržvanje.

“A u ispostavama Plav i Andrijevica odvojene prostorije za žene i za mukarce, prema propisanim standardima”.

Date su sugestije da se u pojedinim opštinama upoboljšaju uslovi u vezi higijenskih uslova, kreveta, osvjetljenja, video nadzora, prevoza i ishrane.

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković saglasan je sa Izvještajem Ombudsmana da je u zatvorima poboljšan tretman lica koja u tim ustanovama borave.

„U poslednjim godinama u našem sistemu značajno se poboljšao tretman onih koji su u tim ustanovama i njihov boravak. Veliki je novac izdvojen je za renoviranje postojećih kapaciteta“, rekao je Zeković agenciji MINA.

Bonus video: