Osveta države protiv Softića?

"Tužilaštvo i policija nijesu riješili pokušaj njegovog ubistva 2007. godine. Umjesto da kazni počinioce i djelotvorno i hitno istraži drugi napad, država se preko ASK i anonimnih prijava, koje se 'naprasno' množe, ostrvila na novinare i aktiviste NVO," rekli su iz DPNCG
72 pregleda 2 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.12.2017. 16:00h

Agencija za sprječavanje korupcije pokrenula je postupke protiv člana Upravnog odbora Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) Tufika Softića, koji je i vršilac dužnosti direktora lokalnog Radio Berana, kazala je Mila Radulović, generalna sekretarka DPNCG.

Softić je, kako je rekla, V.D. na tom mjestu već dvije godine, a Agencija je pokrenula postupak po anonimnoj prijavi koju je dobila nekoliko dana prije nego što je Osnovni sud u Podgorici izrekao presudu, kojom je utvrđeno da država nije obezbijedila djelotvornu zaštitu napada na Softića 2007. godine.

"ASK smatra da je Softić u sukobu interesa jer je njegova supruga odbornica SNP-a u lokalnom parlamentu. Takođe je sporno i što nije prijavio imovinu kao javni funkcioner," navodi Radulović.

On je u izjašnjenju ASK rekao da po pravnom tumačenju nije funkcioner kao V.D. direktora i da je to razlog što nije dostavio prijavu. Međutim, nakon što je upozoren da je to kršenje propisa, postupio je po tumačenju Agencije i prijavio je imovinu.

"Takođe, njegova supruga je podnijela ostavku u lokalnom parlamentu. Po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, ona stupa na snagu danom podnošenja," dodaje Radulović.

Iako je ranije postojala praksa da se nakon ispravljenih grešaka to tretira kao zakonito postupanje, ističe ona, ASK je već podnijela prekršajnu prijavu protiv Softića.

"Smatramo da je ovo revanšizam države zbog tužbe koju je podnio, jer tužilaštvo i policija nijesu riješili pokušaj njegovog ubistva 2007. godine. Umjesto da kazni počinioce i djelotvorno i hitno istraži drugi napad, država se preko ASK i anonimnih prijava, koje se "naprasno" množe, ostrvila na novinare i aktiviste NVO," rekli su iz DPNCG.

Napominju i da je, odmah nakon raspisivanja lokalnih izbora u Beranama, na mejl adrese velikog broja medija stigla anonimna dojava o stavu ASK. (http://antikorupcija.me/media/documents/Odluka_-_Tufik_Softi%C4%87.pdf)

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: