Pacijenti iz Podgorice nisu mogli do terapije, FZO riješio problem

Iz FZO pojasnili da su ustanove zbog velikog opterećenja na zdravstvene radnike i sistem u cjelini primorane na stalne izmjene u dijelu organizacije rada
21832 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Ilustracija, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić

Pacijenti iz Podgorice, čiji su domovi zdravlja zatvoreni, tokom prošle sedmice nijesu mogli da naruče terapiju preko interneta, a pojedini nisu mogli dobiti savjet ili izabranog doktora na dostupne brojeve telefona tih ustanova.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić nije odgovorio “Vijestima” kome pacijenti treba da se obrate za potrebnu terapiju i na koje brojeve telefona.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), u čijoj nadležnosti su elektronski servisi, saopšteno je da su u saradnji sa podgoričkim Domom zdravlja prilagodili informacioni sistem tako da će svi elektronski zahtjevi, koje upute pacijenti prema izabranim doktorima na određenim punktovima koji trenutno ne ordiniraju, da budu realizovani od ljekara koji su zaduženi za obradu zahjteva bez izuzetka.

Tokom vikenda je obrađeno preostalih 380 zahtjeva za terapiju kod podgoričkog Doma zdravlja.

Iz FZO su pojasnili da su ustanove zbog velikog opterećenja na zdravstvene radnike i sistem u cjelini primorane na stalne izmjene u dijelu organizacije rada.

“Ovo podrazumijeva aktiviranje novih i deaktiviranje postojećih jedinica, kompletnih punktova domova zdravlja, izmjene rasporeda rada timova izabranih doktora, sve u cilju smanjenja rizika od širenja kovid-19 infekcije na pacijente i zdravstvene radnike”, pojasnili su iz FZO.

Kazali su da će svi pacijenti, koji su u proteklom periodu naručili uslugu putem elektronskog servisa (eTerapija, eBolovanje, eDoznake, ePotvrda...), a čija se realizacija čeka zbog ovih okolnosti, biti tretirani u najkraćem mogućem roku i dobiće odgovarajuću povratnu informaciju putem SMS-a, odmah nakon obrade zahtjeva.

“Isto važi i za sve zahtjeve koji će na dalje biti naručeni elektronskim putem. Ovo znači da pacijenti nemaju potrebu za odlaskom u domove zdravlja, kako bi realizovali navedene usluge kod drugih ljekara, koji su prema trenutnom rasporedu aktivni, dežurni ili u zamjeni”, saopštili su iz FZO.

Bonus video: