Partijski drug je tu i sve ide dobro

Đačić je svog partijskog druga postavio za vršioca dužnosti nakon što je opštinska Komisija za žalbe poništila njegovu odluku o imenovanju Gorana Čavića za komandira Službe...
118 pregleda 1 komentar(a)
Služba zaštite i spasavanja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Služba zaštite i spasavanja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.01.2016. 20:55h

Lokalna uprava u Pljevljima još nije izabrala rukovodioca Službe zaštite i spasavanja iako je prošlo više od godinu od kada je DPS sa koalicioni partnerima preuzeo vlast u tom gradu.

Trenutno službom rukovodi Goran Čavić koji je za vršioca dužnosti komandira izabran početkom prošle godine.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić nije odgovorio na pitanje “Vijesti” - kada će raspisati konkurs za izbor komandira, ističući da je u Službi stanje redovno i da služba radi svoj posao.

Đačić je svog partijskog druga postavio za vršioca dužnosti nakon što je opštinska Komisija za žalbe poništila njegovu odluku o imenovanju Čavića za komandira Službe zaštite i spasavanja i predmet vratila prvostepenom organu na ponovno odlučivanje.

Komisija je tada uvažila žalbu drugog učesnika konkursa Bogdana Bojovića, ali umjesto da ponovno odlučuje, Đačić je poništio konkurs raspisan u novembru 2014. jer je bilo očigledno da Bojović jedini ispunjava tražene uslove.

Za pravnika i odbornika DF-a Nikolu Rovčanina neizbor komandira Službe zaštite i drugih rukovodilaca u lokalnoj upravi je posljedica nedostatka kadrova koalicije koju predvodi DPS.

Rovčanin kaže da je održavanje v.d. stanja na čelnom mjestu Službe duže od godinu i neraspisivanje konkursa očigledna zloupotreba te forme.

“Zakonom o zaštiti i spasavanju u članu 44 propisano je da komandir može biti lice sedmog stepena tehničke struke sa položenim stručnim ispitom za vršenje poslova rukovođenja službom i pet godina radnog iskustva. Takvih kadrova u Pljevljima ima, ali nažalost članstvo u DPS-u je osnovni uslov. Gledano iz ugla pravne nauke, pojam vršioca dužnosti više je plod pravne teorije nego pozitivnih propisa u kojima se i ne može pronaći. Međutim, ovakva pravna forma je neophodna kao prelazno rješenje u organima ili službama do izbora novog rukovodioca ili starješine, pa se iz tog razloga i ne osporava sve do momenta kada se zloupotrijebi. Međutim, ako se takvo stanje održava duži period a pri tom se ne raspisuje konkurs za prijem, riječ je o očiglednoj zloupotrebi”, rekao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, pljevaljska lokalna vlast je primjer zloupotrebe forme VD-a, jer je koristi kako bi omogućila obavljanje dužnosti akterima afere „Snimak“ i osobama koje nemaju uslova u pogledu radnog staža, stručne spreme i slično.

“Praksa je takođe da se za vršioce dužnosti imenuju zaposleni u organima ili službama, a ne da se kao što to radi lokalna vlast, kadrovi dovode iz partijskih kabineta i postavljaju za v. d. i to stanje traje u nedogled”, ističe Rovčanin.

Na konkurs za izbor komandira opštinske službe Zaštite i spasavanja konkurisali su Čavić, bivši oficir Vojske Jugoslavije i Bojović, koji 20 godina radi u toj službi na rukovodećim mjestima.

Predsjednik opštine tada je donio odluku i imenovao partijskog druga Čavića, iako, kako je naveo u obrazloženju odluke, nije ispunjavao uslove tražene konkursom.

„S obzirom na činjenicu da na konkurs nije bilo prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove, izabran je jedan od učesnika konkursa“, piše u ranijoj odluci Đačića.

Nakon imenovanja Čavića, Bojović, koji je do tada bio komandir Službe do izbora novog, uložio je žalbu opštinskoj komisiji, koja je prihvaćena.

Nisu smjeli da ponište konkurs

Pravnik Božidar Bajić tvrdi da Opština nije mogla da poništi konkurs jer nije okončan, odnosno, nije donijeta adekvatna odluka.

Nakon što je komisija prihvatila žalbu Bojovića, prvostepeni organ, ističe Bajić, mora da donese odluku o izboru između kandidata koji su učestovali na konkursu, ukoliko ispunjavaju tražene uslove.

U oglasu je traženo da kandidat mora biti oficir, što zakon ne poznaje ili strukovni inžinjer zaštite životne sredine - zaštite od požara.

Bonus video: