Pejović: Priroda kolateralna šteta lošeg razvoja

Problemi postoje tamo gdje su veliki industrijski sistemi koji nijesu riješili svoje ekološke probleme, i tamo gdje se nalaze ogromne količine otpada
119 pregleda 2 komentar(a)
Daliborka Pejović, Foto: Boris Pejović
Daliborka Pejović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.07.2012. 19:33h

Direktorka Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović poručila je da je životna sredina kolateralna šteta loše postavljenog održivog razvoja u Crnoj Gori.

Iako je ocijenila da je stanje životne sredine zadovoljavajuće, ona je na prezenaciji Izvještaja o stanju u tom sektoru za prošlu godinu upozorila da postoje "problemi na koje se godinama ne nalazi adekvatan odgovor”.

"U vezi sa zemljištem, kao i sa vodom, vazduhom i skoro svim segmentima životne sredine, problemi postoje tamo gdje su veliki industrijski sistemi koji nijesu riješili svoje ekološke probleme, i tamo gdje se nalaze ogromne količine otpada“, kazala je Pejović, navodeći da su i dalje veliki problem količine otpada koje se nalaze na uređenim smetlištima ili odlagalištima skoro na cijeloj teritoriji Crne Gore.

„Iako smo prošle godine donijeli Zakon o upravljanju otpadom, već sad moramo konstatovati da od njegove primjene neće biti ništa, ili će biti samo u nekim segmentima. To će biti jedan od ključnih izazova kada je Crna Gora u pitanju“, zaključila je direktrorica Agencije.

U vezi sa zemljištem, kao i sa vodom, vazduhom i skoro svim segmentima životne sredine, problemi postoje tamo gdje su veliki industrijski sistemi koji nijesu riješili svoje ekološke probleme, i tamo gdje se nalaze ogromne količine otpada

“Kada je riječ o biodiverzitetu, godinama su prisutni problemi požara i poplava koji odnose ogromno prirodno bogatstvo. Nijesmo sigurni da smo stvorili adekvatne mjere i mehanizme da spriječimo i onemogućimo dalju degradaciju prirodnog okruženja“, kazala je ona.

Pejović je rekla da je problematična i komunalna infrastruktura, kao i pretjerana urbanizacija, naročito na primorju, koja ozbiljno ugrožava ekosistem.

"Godinama se ne nalazi sistemsko rješenje za nelegalnu eksploataciju mineralnih sirovina u Crnoj Gori, kao i nezakonit lov i ribolov. To su problemi koji se ne mogu riješiti samo u sektoru životne sredine”, upozorila je Pejović.

Rješavanje ekoloških problema dodatno usložnjava decentralizacija u odlučivanju, zbog čega se, kako je kazala, ne može riješiti ni jedan jedini problem.

"Mi smo bili vrlo demokratični kao sistem, i dali smo lokalnim samoupravama jako mnogo nadležnosti i mehanizama da rješavaju probleme, a rezultate mislim da ne treba previše komentarisati i da su vidljivi svima", kazala je ona, navodeći primjer Slovenije, koja je potpuno centralizovala sve poslove u oblasti urbanizma, zaštite životne sredine i komunalnog razvoja.

Direktor Instituta za biologiju mora Aleksandar Joksimović kazao je da je stanje u morskom ekosistemu generalno dobro, i da nema većih problema.

"Naravno, i dalje je problem sanitarni aspekt mora u ljetnjim mjesecima, gdje prije svega mislim na Bokokotorski zaliv koji je još opterećen kanalizacionim ispustima“, rekao je on, navodeći da je pozitivno to što se gradi kanalizacioni sistem koji će jednog dana obuhvatiti cijeli zaliv.

Pooštriti kaznenu politiku

Pejović je kazala da je čudi nedostatak osjećaja odgovornosti za poštovanje propisa do kraja. “Strašno mi je žao što protiv nekoga ko je izbacio otpad na ulicu u Podgorici, nijesu pokrenute sve moguće mjere.

Time je poslata poruka da danas bilo ko to može da uradi i da ostane nekažnjen“, kazala je ona. Pejović je naglasila da se samo kažnjavanjem mogu postići adekvatne efekte.

“To iz razloga kako bi se umirili oni koji misle da imaju pravo to da rade, a opomenuli oni koji to prihvataju kao pravilo ponašanja“, rekla je ona.

Bonus video: