Plastika opasna po zdravlje

Ambalaža s brojem tri u trouglu sadrži veliki broj aditiva koji su potencijalno otrovni pa se u zadnje vrijeme izbacuje sa tržišta
325 pregleda 1 komentar(a)
plastika plastične flaše, Foto: Arhiva Vijesti
plastika plastične flaše, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.01.2018. 19:56h

Građani malo vode računa o načinu na koji svakodnevno koriste plastičnu ambalažu, što može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, kažu predstavnici Centra za zaštitu potrošača, Instituta za javno zdravlje ...

Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije govore da štetne hemikalije iz plastike izazivaju hormonsku neravnotežu, alergije, poremećaje u ponašanju, oštećenja jetre, neplodnost, dijabetes, kardiovaskulare bolesti. Istraživanje koje su sproveli naučnici Univerziteta Ročester pokazalo i da ftalati koji se dodaju plastičnim ambalažama utiču na mozak dječaka, dajući im ženske osobine.

Plastika u koju se pakuju namirnice imaju utisnute oznake na koje se rijetko obraća pažnju. Eksperti koji su govorili za „Boje jutra“ televizije Vijesti, iznijeli su primjer najčešće korišćenih plastičnih flaša u koje se pakuje voda i ulje. Oni sugerišu da se prije kupovine proizvoda provjeri oznaka na ambalaži.

Ona obično na dnu, u trouglu, ima utisnute brojeve. Ako je to jedinica riječ je o ambalaži koja je namijenjena jednokratnoj upotrebi.

Ukoliko se u trouglu nalazi broj dva radi se o bezbjednoj plastici. Obično su to tube u kojima se nalazi pasta za zube i slično.

Ambalaža s brojem tri u trouglu sadrži veliki broj aditiva koji su potencijalno otrovni pa se u zadnje vrijeme izbacuje sa tržišta.

U kvalitetne plastične ambalaže ubrajaju se one sa brojem četiri u trouglu, a to su obično kese namijenjene pakovanju hrane za zamrzavanje.

Najkvalitetnija ambalaža ima oznaku pet u trouglu, bijele je boje i obično se u njoj pakuje jogurt, mlijeko, sirup.

Brojem šest u trouglu označene su posude u kojima se pakuju suvi kolači ili jezgrasto voće, nikako tečnost.

Brojem sedam u trouglu označeni su materijali odnosno proizvodi od plastike čiji je sastav nepoznat. Ovakve ambalaže u kontaktu sa deterdžentima i visokom temperaturama ispuštaju supstancu bisfenol A koju nazivaju pretumbatorom hormona.

Doktorka Magdalena Vujović iz Instituta za javno zdravlje upozorila je da zagrijevanje plastike može osloboditi štetne supstance, koje su „u minijaturnim količinama, ne mogu uticati negativno na zdravlje iako se dovode u korelaciju sa raznim poremećajima hormona, nekim prouzrokovačima kancera“..

Predstavnica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević rekla je u „Bojama jutra“ da se u plastičnim kutijama pakuje sir ili mesnati proizvode, kje treba baciti nakon što s e iz njih kod kuće izvade namirnice.

Bonus video: