Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: Bogdanović da podnese ostavku zbog neistina

“Ako su i namjere aktuelnog crnogorskog ministra kulture poput verbalno iskazanih „istina“ o devastaciji Manastira Svete Trojice Pljevaljske od strane Srpske pravoslavne crkve, jasno je kakva sudbina čeka naše svetinje ako dospiju pod neograničenu zaštitu ovakvih predstavnika države"
10088 pregleda 62 komentar(a)
Detalj za koji Bogdanović tvrdi da je u manastiru u Pljevljima, Foto: Vlada Crne Gore
Detalj za koji Bogdanović tvrdi da je u manastiru u Pljevljima, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.02.2020. 10:37h

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja pozvao je ministra kulture Aleksandra Bogdanovića da podnese ostavku zbog, kako su rekli, neistina koje je iznio o navodnoj devastaciji manastira Sveta Trojica u Pljevljima.

Oni su reagovali na tvrdnje Bogdanovića da je “neprihvatljivo sa konzervatorskog, ali i sa kulturološkog aspekta, devastirati sakralne objekte probijanjem otvora na freskama sveca kako bi se obezbijedili fizički otvori za instalacije kao što je to rađeno u manastiru u Pljevljima.

“Ustvrdio je u svojoj ostrašćenoj političkoj tiradi Bogdanović da su ljudi iz Manastira Sveta Trojica u Pljevljima rušili freske kako bi postavljali instalicije i dijelove crkvenog mobilijara”, saopšteno iz Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

U saopštenju se dodaje da je Bogdanović kao dokaz za svoju tvrdnju ponudio fotografiju freske na kojoj je napravljen otvor, očigledno za odvod dima, kojim je freska drastično oštećena.

"Namjerno je zaboravio da kaže da je riječ o vandalizmu koji su napravili komunisti još 1946. godine, u namjeri da uz pomoć peći zagriju Hram, u kom su organizovali svoje političke skupove. Bogdanović je, ubjedljivosti radi, ponudio još ovakvih „dokaza“ u vidu fotografija iz Svete Trojice, pa je na jednoj od njih i freska na kojoj se vide električne instalacije. Tešku neistinu izgovorio je i u ovom slučaju, jer se detalj sa pokazane fotografije uopšte ne nalazi u našoj svetinji već je, očigledno, riječ o nekom freskopisu novijeg datuma, što lako može konstatovati i potpuni laik”, piše u reagovanju Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

Odbor smatra da osoba koja ne govori istinu ne treba da bude ministar.

“Ako su i namjere aktuelnog crnogorskog ministra kulture poput verbalno iskazanih „istina“ o devastaciji Manastira Svete Trojice Pljevaljske od strane Srpske pravoslavne crkve, jasno je kakva sudbina čeka naše svetinje ako dospiju pod neograničenu zaštitu ovakvih predstavnika države. Nakon nekontrolisanog političkog ispada, tokom kog je predočio i navodne dokaze za svoje tvrdnje u vidu fotografija inkriminisanih mjesta u Manastiru Sveta Trojica, jasno je da Bogdanović treba što hitnije da podnese ostavku ili bude smijenjen”,navodi se u reagovanju.

Odbor je saopštio da će, “ukoliko ih budu i dalje vukli za jezik” narednih dana istinski dokumentovano posvjedočiti kako je, sve pod „stručnom“ inspekcijskom prismotrom nadležnih državnih organa Crne Gore, nedavno rekonstruisana krovna konstrukcija crkve Svete Trojice u manastirskom kompleksu u Pljevljima.

Bonus video: