Pljevlja: Ko će biti vlasnik Akademskog centra?

U adaptaciju zgrade, nekadašnjeg vojničkog kluba u kasarni Vladimir Knežević Volođa, Opština je uložila oko 1,5 miliona eura dok je na njenom čelu bio Filip Vuković
70 pregleda 1 komentar(a)
Pljevlja opština, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja opština, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 01.11.2016. 17:26h

U Opštini Pljevlja kažu da očekuju da će Vlada na njih prenijeti vlasništvo nad Akademskim centrom, u kojem je do prošle godine radilo istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta.

U adaptaciju zgrade, nekadašnjeg vojničkog kluba u kasarni Vladimir Knežević Volođa, Opština je uložila oko 1,5 miliona eura dok je na njenom čelu bio Filip Vuković.

Aktuelni gradonačelnik Mirko Đačić kazao je da će se obratiti Ministarstvu finansija i da očekuje da će udovoljiti njihovom zahtjevu da se zgrada prenese u vlasništvo Opštine.

Đačić je rekao da će lokalna uprava u prostor Akademskog centra i Dom kulture, kada se završi njegova rekonstrukcija, smjestiti neku od službi ili ustanova.

Trenutno su u zgradi smještene opštinska služba za investicije i razvoj i Niža muzička škola.

Đačić kaže da lokalna uprava nije napravila loš potez, kada je zatvorila istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta.

“Nemam grižu savjesti, niti smatram to kao loš potez. Vidjelo se da je ovo jedna aktivnost koja nije bila finansijski održiva. Dali smo stipendije studentima koji su ovdje studirali, a željeli su da školovanje nastave u Podgorici. Sa time u se složili i studenti. I ove godine daćemo stipendije onima koji su nastavili da studiraju u Podgorici, a njih je šestoro”.

Nakon osam godina postojanja, istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta prestalo je sa radom u septembru prošle godine.

Dvanaest studenata treće i četvrte godine školovanje je nastavilo u Podgorici.

Opština studentima mjesečno isplaćuje stipendije od 150 eura.

Đačić kaže da su se na takav korak opredijelili jer dalje funkcionisanje akademskih studija nije bilo isplativo, zbog velikih troškova koje je snosila lokalna uprava.

Mašinski fakultet je lokalnoj upravi, tvrdi Đačić, godišnje ispostavljao ceh od oko 120.000 eura za izvođenje nastave u Pljevljima.

Prethodna lokalna administracija sa Milojem Pupovićem (SNP) namjeravala je da zatvori Mašinski fakultet, ali je poklekla pod pritiskom DPS-a i SDP-a.

Bonus video: