Pljevlja: Kreće nova faza saniranja deponije na Maljevcu

Na deponiji Termoelektrana već skoro 38 godina odlaže otpad koji nastaje kao nusprodukt rada pljevaljskog bloka Termoelektrane
589 pregleda 0 komentar(a)
Deponija Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Deponija Maljevac, Foto: Goran Malidžan

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je građevinsku dozvolu Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) za treću fazu rekultivacije deponije pepela i šljake Maljevac u Pljevljima.

Na deponiji Maljevac već skoro 38 godina Termoelektrana odlaže pepeo i šljaku koja nastaje kao nusprodukt rada pljevaljskog bloka Termoelektrane.

U rješenju se navodi da rekultivacija treće faze podrazumijeva obustavu deponovanja materijala na takozvanoj kaseti tri, njenu tehničku i biološku rekultivaciju. U okviru treće faze radiće se učvršćenje i osiguranje stabilnosti brane i njeno korišćenje do početka deponovanja na novu deponiju. Radiće se i izmještanje Paleškog potoka koji trenutno prolazi ispod deponije i jedan je od najvećih zagađivača rijeke Vezišnice.

Radovi će biti izvedeni u skladu sa glavnim projektom firme NIK COM iz Nikšića.

Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata propisano je da je taj objekat oslobođen plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, s obzirom na to da se radi o objektu od opšteg interesa.

Sanacija deponije koštaće oko 19 miliona eura.

Projekat rekultivacije deponije treba da se realizuje do 2023. godine, do kada EPCG planira da koristi tu lokaciju. Kompletan trošak rekultivacije snosiće EPCG, a dio novca, oko četiri miliona eura, biće obezbijeđen iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

EPCG se opredijelila za faznu sanaciju kako bi još neko vrijeme mogla da koristi sadašnju deponiju.

U toku je i postupak eksproprijacije imovine tridesetak domaćinstava čije se kuće nalaze u blizini deponije na Maljevcu.

I ranije su iz Vlade više puta najavljivali zatvaranje Maljevca, ali su rok stalno prolongirali, uprkos zahtjevima mještana.

Kada se prestane koristiti Maljevac, otpad iz TE biće odlagan u kop Potrlica pljevaljskog Rudnika uglja.

U Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu ekološke rekonstrukcije Termoelektrane, predviđa se korišćenje kopa Potrlica, odmah nakon završetka rekonstrukcije pljevaljskog bloka. Ranije je saopšteno da će ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja, vrijedna 45 miliona eura, trajati tri godine, odnosno do 2022.

U prostornom planu Opštine piše da će se kop Potrlica, koji se nalazi na par stotina metara od centra grada, postati deponija tek kada se iskoristi lokacija u selu Šumane.

Zbog blizine centru grada izgradnji deponije u Potrlici protivila se i Opština Pljevlja koja je tražila da se odustane od te lokacije.

“Nakon završetka ekološke rekonstrukcije Termoelektrane nusprodukti sagorijevanja uglja (pepeo i šljaka) neće se više odlagati na deponiju Maljevac, već će se zajedno sa suspenzijom gipsa koji nastaje u procesu odsumporavanja gasova praviti mješavina koja će se kao materijal koristiti za ispunjavanje depresije napuštenih djelova rudnog kopa. U tu svrhu izabran je valorizovani dio površinskog kopa Potrlica”, navodi se u Elaboratu.

Transport mješavine od Termoelektrane do površinskog kopa vršiće se pomoću kamiona.

Bonus video: