Pljevlja na papiru nacrtala bazen, skijalište i klizalište

Izgradnja predviđena Nacrtom Strategije razvoja sporta Opštine Pljevlja od 2018. do 2021. godine, ali rokovi nijesu precizirani
179 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2018. 19:09h

Opština Pljevlja planira da izgradi otvoreni bazen, skijalište, klizalište i uredi kupalište na Borovičkom jezeru, za šta je neophodno oko četiri miliona eura.

To piše u Nacrtu Strategije razvoja sporta u periodu od 2018. do 2021. godine, ali nijesu definisani rokovi do kada bi se realizovati ti projekti.

Pljevlja su jedan od rijetkih gradova koji nema otvoreni bazen, uređeno kupalište i skijalište.

Za izgradnju otvorenog bazena, kako je navedeno u dokumentu, potrebno je obezbijediti 3,5 miliona eura, a kao moguće partnere Opština je navela “Rudnik uglja”, “Termoelektranu” i Vladu.

Bazen bi se gradio nedaleko od sportske dvorane “Ada”.

Projekat izgradnje gradskog klizališta koštao bi oko 100.000 eura, a potrebno ga je, osim pribavljanja potrebnih dozvola, uklopiti i u planska dokumenta i obezbijediti kompletnu infrastrukturu i njegovu održivost.

3,5 miliona eura potrebno je za izgradnju bazena u blizini sportske dvorane “Ada”

I za realizaciju ovog projekta Opština računa na podršku Vlade, ambasada i EU fondova.

Opština je prethodne godine na dva mjeseca iznajmila klizalište za oko 25.000 eura, što je naišlo na dobre reakcije građana.

Projekat izgradnje skijališta procijenjen je na oko 120.000 eura. Gradilo bi se na lokaciji udaljenoj od grada 7 do 8 kilometara, u blizini puta Pljevlja - Prijepolje. Ukupna dužina staze je 485 metara. Polazna stanica vučnice je na 1.200 metara nadmorske visine, a visinska razlika iznosi 80 metara.

Projekat bi podrazumijevao demontažu i remont stubova i vučnice starog skijališta na Kosanici i montažu na novoj lokaciji.

Ski-lift u selu Kosanica izgrađen je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, a odavno nije u funkciji. Vrijedna oprema propada, a dio je bio i meta lopova.

Početkom 2002. godine na mjestu Popova njiva bio je postavljen ski-lift dužine 120 metara, ali odavno nije u funkciji.

Opština planira da uredi i kupalište na Borovičkom jezeru, ali ni za to nije definisala rok. Jezero je neuređeno gradsko kupalište, udaljeno 7 kilometara od Pljevalja. Nastalo je 2002. godine kao posljedica eksploatacije uglja.

“Opština Pljevlja je pokretala niz inicijativa za njegovo uređenje, u saradnji sa Rudnikom uglja, pa je Sekretarijat za uređenje prostora uradio projektni zadatak i izdati su urbanističko-tehnički uslovi. U nedostaku bazena, otvorenog ili zatvorenog i do njegove izgradnje, kupalištu na Borovičkom jezeru su potrebne manje adaptacije, kao što je nasipanje pijeskom, odstranjivanje trske i postavljanje ponti za kupanje, uz uređenje za postepen ulazak u vodu za kupače”, piše u Strategiji.

Projekat rekultivacije Borovičkog jezera uradio je “Rudnik uglja”.

“Ovaj prostor ima veliki kapacitet da u budućnosti bude veliko izletište i kupalište Pljevljaka, kao i stjecište sportskih ribolovaca”, tvrde u lokalnoj upravi.

Galerija

Bonus video: