Podgorica: Ove godine 500 novih sadnica

Pored proizvodnje dendroloških vrsta, planirana je proizvodnja kontejnerskog sadnog materijala, u količini od 35 hiljada komada
120 pregleda 2 komentar(a)
sadnice, šetalište Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
sadnice, šetalište Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.01.2018. 12:51h

Podgoričko preduzeće Zelenilo planira ove godine oko 500 novih trogodišnjih i četvorogodišnjih sadnica lišćara.

Zasnivanje novih parcela pratiće održavanje starih zasada u vidu primjene svih agrotehničkih mjera njege - prihranjivanje, freziranje, orezivanje, zaštita od bolesti i štetočina.

Pored proizvodnje dendroloških vrsta, planirana je proizvodnja kontejnerskog sadnog materijala, u količini od 35 hiljada komada, u čijem će se sastavu najvećim dijelom naći ukrasno žbunje i različite vrste žive ograde.

Proširenjem zaštićenog prostora 2017. godine značajno će se, kako se navodi, uticati na bržu i kvalitetniju proizvodnju kontejnerskog biljnog materijala.

"U već postojećem zaštićenom prostoru površine hiljadu metara kvadratnih obavljaće se proizvodnja rasada sezonskog cvijeća u u količini od 150 hiljada", kaže se u saopštenju.

Zelenilo planira ove godine i dodatno opremanje materijalno tehničkim sredstvima, nabavku minibagera sa gumenim gusjenicama i motokultivatora sa prikolicom i priključcima u vrijednosti od 37,7 hiljada eura.

Za investicione aktivnosti gradskog preduzeća Zelenilo opredijeljeno je 100 hiljada eura, koja će biti usmjerena na izgradnju novih i rekonstrukciju i revitalizaciju postojećih sadržaja.

Bonus video: