Pola zgrada u Podgorici nema udružene stanare

U Podgorici od 3.064 ulaza, Skupština stanara formirana u 54 odsto zgrada
2641 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Vesko Belojević
Detalj iz Podgorice, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.12.2018. 07:38h

U Podgorici je od 3.064 ulaza, Skupština stanara formirana u 54 odsto zgrada, što je povećanje u odnosu na raniji period, ali je i dalje to mali procenat.

„Agencija za stanovanje je tokom 2018. registrovala Skupštinu stanara na 151 ulazu ili stambenoj zgradi u Podgorici“, saopšteno je „Vijestima“ iz tog gradskog preduzeća.

Objasnili su da je na zahtjev jednog ili više vlasnika resorni Sekretarijat u 52 slučaja Rješenjem imenovao privremenu upravu čiji je mandat shodno odredbama Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada oročen na maksimalno tri mjeseca.

„Uz pomoć službenika Agencije za stanovanje od navedenih 52 ulaza, u 35 su u zakonskom roku imenovani su organi upravljanja iz reda vlasnika stanova. Po evidenciji sa kojom rasplaže Agencija za stanovanje u ovom trenutku imamo 3.064 ulaza. Procenat formiranih i registrovanih organa upravljanja trenutno iznosi oko 54 odsto, što predstavlja značajan napredak i iskorak u odnosu na nekoliko godina unazad kada je taj procenat bio oko 35”, navode iz Agencije za stanovanje.

Evidentno je, naglasili su, da etažni vlasnici sve više shvataju da je njihov interes da imaju formirane organe upravljanja i najviše iz tog razloga raste i broj registrovanih organa upravljanja konstantno raste.

“Tokom 2019. godine učinićemo dodatne napore kako bi u što većem broju ulaza imali formirane organe upravljanja. U tom smislu na zahtjev vlasnika stanova zaposleni u Agenciji za stanovanje mogu prisustvovati sastancima koje stanari organizuju i stručnim savjetima doprinijeti i pomoći u proceduri organizovanja organa upravljanja”.

Bonus video: