Pravni fakultet u BP "preživio": Pravo opstalo voljom države

Ministarstvo je rješenjem, u koje su “Vijesti” imale uvid, predvidjelo upis i 110 brucoša van glavnog grada, uprkos tome što je Radonjić predložio upis budžetskih studenata samo u Podgorici
384 pregleda 5 komentar(a)
Pravni fakultet Podgorica, Foto: Luka Zeković
Pravni fakultet Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.06.2015. 18:43h

Pravni fakultet u Bijelom Polju Univerziteta Crne Gore (UCG) i ove godine će najvjerovatnije upisati brucoše, iako je dekan Dragan Radonjić zagovarao zatvaranje odjeljenja u tom gradu i Budvi.

Ministarstvo je rješenjem, u koje su “Vijesti” imale uvid, predvidjelo upis i 110 brucoša van glavnog grada, uprkos tome što je Radonjić predložio upis budžetskih studenata samo u Podgorici.

Sa Pravnog fakulteta UCG nijesu odgovarali na pozive i poruke “Vijesti”.

Namjera Pravnog da zatvori odjeljenje u Bijelom Polju obradovala je menadžment privatnog Univerziteta “Mediteran”, koji će najvjerovatnije otvoriti svoj istureni program u tom gradu.

“Univerzitet 'Mediteran' je podnio zahtjev za dopunu licence za Pravni fakultet za izvođenje nastave u Bijelom Polju. Kada se ispune potrebni uslovi, Ministarstvo će, u skladu sa pravilnicima, sprovesti postupak dopune licence”.

O mogućnosti zatvaranja odjeljenja državnog fakulteta spekuliše se mjesecima, a najveći zagovornik bio je upravo dekan Radonjić, koji je ranije kazao da “nema prevelikog interesovanja za odjeljenje u Bijelom Polju, što je pokazao i prošlogodišnji upis”.

Radonjić, prema nezvaničnim informacijama, za gašenje programa nije dobio podršku ni na sjednici Vijeća fakulteta održanoj prije dva dana, tokom koje je i pročitano rješenje Ministarstva o dopuni licence za državne fakultete.

U analizi stanja na UCG precizirano je da je od 2010. do 2014. na odjeljenje Pravnog fakulteta u Bijelom Polju upisano 454 samofinansirajuća i 75 budžetskih studenata, a da je diplomirao 101 koji je plaćao školarinu, a samo jedan o trošku države. Lani je, prema tom dokumentu, upisano samo 13 studenata.

Prorektor UCG Predrag Stanišić kazao je da nijesu upoznati sa “aktivnostima drugih univerziteta”. On je ocijenio da nije lako organizovati dislocirani studijski program i da se mora voditi računa o mnogo stvari, a da kvalitet mora biti na prvom mjestu.

Univerzitet Crne Gore planira da upiše oko 3.500 brucoša

Prema predlogu koji su Senatu UCG dostavili fakulteti, planiran je upis oko 3.500 brucoša, od čega oko 1.600 onih koji neće plaćati školarinu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Senat je upoznat i sa rješenjem Ministarstva. Predlog Ekonomskog fakulteta je upis po 120 budžetksih i samofinansirajućih studenata na program ekonomija, te 180 onih koji će školarinu plaćati na studij menadžmenta u Podgorici, a 50 u Bijelom Polju.

U Ministarstvu smatraju da je dovoljan upis 100 studenata na podgorički studij menadžmenta. Disproporcija u broju studenata između predloga vijeća ustanova i rješenja Ministarstva o akreditaciji jedinica UCG, tvrde izvori “Vijesti”, ima i kod još nekoliko fakulteta.

Branka Bošnjak: Improvizacija koja je doživjela fijasko

Članica skupštinskog Odbora za prosvjetu Branka Bošnjak ocijenila je da je projekat otvaranja studijskih programa van opštine matične jedinice doživio fijasko, jer je sve bilo “čista improvizacija i metod za skupo naplaćivanje honorara po času”.

“A manje ili gotovo nikako se nije vodilo računa o poboljšanju uslova studiranja. Da se savjesno radilo, mnogi studenti ne bi išli van Crne Gore ili u Podgoricu, već bi studirali u svom gradu. Zato nakon 'kresanja' honorara onima koji su izvodili nastavu Bijelom Polju, ne iznenađuje me zatvaranje tog odjeljenja, jer javno dobro nikoga ne interesuje osim u mjeri koliko to može biti paravan za privatni interes. Privatnici će naravno pokušati da iskoriste šansu, na šta imaju pravo".

Bonus video: