"Profiteri da shvate da se ne može sve kupiti"

Vlada treba da stavi moratorijum na izgradnju ove i ostalih planiranih elektrana na prostoru plavske i ostalih opština na sjeveru, gdje će dugoročno štete biti veće od koristi i što će dodatno prouzrokovati siromašenje i iseljavanje i ovako najsiromašnijeg dijela države
101 pregleda 3 komentar(a)
Plav protest, Foto: Euromost
Plav protest, Foto: Euromost
Ažurirano: 08.08.2017. 19:29h

Stanovnici plavskih sela Komarače, Skića, Prnjavora, kao i drugih okolnih mjesta, protestovali su juče povodom najave koncesionara ,,Normal kompani” iz Podgorice, da će sa izvođačem radova firmom „Vilusi“ iz Nikšića, uvesti mehanizaciju i nastaviti izgradnju minihidrocentrala na rijeci Komarači.

Oni su se okupili kod škole u Jarama, blokirajući drveni most, kako bi onemogućili prelaz mehanizaciji.

Na protestu za odbranu rijeke Komarače govorili su predstvnici nevladinog sektora, advokati, predstavnici pčelarskih udruženja i drugih ekoloških organizacija.

Mještani su poručili da neće dozvoliti nikome da prođe na radilište, uz spremnost da rijeku Komaraču od uništavanja brane svojim životima.

Član organizacionog odbora protesta Ramo Gutić kazao je da im je najavljeno da će koncesionar i građevinska firma koja je počela sa izvođenjem radova na izgradnji minihidroelektrane „Meteh“, uz asistenciju policije, pokušati da uđe u radilište, ali da su se oni okupili da im to ne dozvole.

„Vidite ovaj polusrušeni most kojim mi jedva pješice prolazimo, oni hoće mehanizacijom tuda da prođu. E, neće! Dali smo do znanja svima, svim institucijama, da ne samo mostove, ne samo put, nego ćemo braniti sve ono što je naše, što su ostavili naši preci nama u nasljeđe, a što je dar prirode“, rekao je Gutić.

On je dodao da su građani okupljeni da „profiterima kažemo da ne mogu lomiti naše mostove, uništavati naše puteve, oduzimati vodu što je izvor života, i da se sve ne može kupiti novcem“.

„Da naši životi, životi naših porodica nisu na prodaju, ni su bili kada je bilo mnogo teže pa neće ni sad. Naša poruka je sa ovog mjesta da Vlada Crne Gore treba da nas razumije i stavi moratorijum na izgradnju ove mHE, i ostalih planiranih elektrana na prostoru plavske i ostalih opština na sjeveru Crne Gore, gdje će dugoročno štete biti veće od koristi i što će dodatno prouzrokovati siromašenje i iseljavanje i ovako najsiromašnijeg dijela naše države“, kazao je Gutić.

Prema njegovim riječima mještani nijesu reagovali na pravi način kada su izgrađene dvije mHE na istoj rijeci uzvodno - Babinopoljskoj.

„Tom gradnjom došlo je do presušivanja velikog broja izvora, devastacije zaštićenog prostora u nacionalnom parku i do ekološke katastrofe u rječnom koritu. Danas smo tu da se suprotstavimo suludoj ideji da se rijeka Komarača smjesti u cijevi u dužini od približno pet kilometara, i ako znamo da ona predstavlja izvor života za mještane Komarače, Skića i Prnjavora, koji mahom žive od poljoprivrede, a što za posljedicu može imati potpuno iseljavanje sa ovog prostora“, rekao je Gutić.

Okupljeni mještani zahtijevaju da izvođač radova smjesta povuče mehanizaciju i obustavi radove do oknčanja postupka pred nadležnim organima.

Bivša poslanica Azra Jasavić poručila je da bez vode nema života, “a vama su krenuli na vaše vode, znači krenuli su na vaše živote, a vi imate pravo da branite vaše živote, vaša imanja i ono što su vaši preci stvarali“.

Jedan od pokretača protesta u Plavu Iber Hoti podsjetio je da već nekoliko godina brani od devastacije Đuričku rijeku.

„Ni opštinski funkcioneri ni najmanje ne vode brigu o interesima naroda i ove prirode ovdje. Njima su neki drugi viši interesi, i neki od njih su predstavnici koncesionara, a imamo i čovjeka koji vodi nacionalni park Prokletije, a u stvari radi za koncesionare. Zato moramo se organizovati u odbranu, ne samo plavskih rijeka, već i Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, Kolašina i Rožaja, a ako budemo složni vlada će morati odustati od ovih projekata“, rekao je Hoti.

Bonus video: