Proslava 13. jula u Vrbasu: Sukob CKM-a i Milana Lakića

Predstavnik Ambasade Crne Gore u Srbiji Milan Lakić pokušao na silu mimo protokola da se obrati sa bine
76 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2013. 11:38h

Sinoć je u Vrbasu u organizaciji Crnogorske kulturne mreže, pod pokroviteljstvom opštine Vrbas održano Crnogorsko kulturno veče u čast 13. jula, u prisustvu više hiljada posjetilaca što je najmasovniji kulturni događaj jedne manjinske zajednice ikada održan u Vrbasu.

Publika je uživala u nastupima Zorana Kalezića, Branke Šćepanović, Mirka Rondovića, Bojana Marovića i drugih učesnika programa.

Ispred Opštine Vrbas prisutne je pozdravio i obratio im se biranim riječima predsjednik Opštine Vrbas Milan Stanimirović koji je čestitao Dan državnosti i istakao značaj 13. jula 1878. i 13. jula 1941. godine. Stanimirović je izrazio zadovoljstvo što je opština Vrbas imala čast da bude partner na realizaciji jednog od najznačajnih događaja Crnogorske zajednice u Srbiji i istakao zadovoljstvo velikim odzivom građana, što do sada nije bilo karakteristično za javne skupove u Vrbasu.

Kako su saopštili iz CKM, sjenku na ovu proslavu je ostavilo zahtjev predstavnika Ambasade Crne Gore Milana Lakića, da se sa bine obrati prisutnima, iako to nije bilo predviđeno protokolom.

Pošto mu nije dozvoljeno obraćanje gospodin Lakić je vrijeđajući predstavnika CKM-a istakao da će se založiti da se Crnogorskoj Kulturnoj mreži zabrani rad.

Iz CKM-a su saopštili da ih ovakav postupak predstavnika Ambasade nije iznenadio jer je Ambasada Crne Gore u Republici Srbiji "uradila sve što je u njihovoj moći da do realizacije događaja ne dođe".

Ispred Crnogorske kulturne mreže obraćajući se prisutnima Aleksandar Damjanović, predsjednik CKM-a izrazio je zadovoljstvo što događaju prisustvuje veliki broj posjetilaca koji imaju zadatak da u budućnosti njeguju i afirmišu crnogorsku kulturu.

Damjanović je istakao da je čovjek bez identiteta isto kao čovjek bez imena i prezimena, zahvaljujući se na dolasku Crnogorcima kojih je bilo iz svih krajeva Srbije.

Damjanović je, ističući blizak odnos Crne Gore i Srbije, izrazio očekivanje da će mladi ove dvije države u budućnosti kulturnim događajima učvršćivati međusobne odnose, i pozvao ih da ne daju značaja debatama političara koje imaju za cilj narušavanje odnosa.

Damjanović je pozvao Crnogorce da podrže osnivanje Nacionalnog savjeta crnogoraca čime bi se institucionalizovao položaj Crnogorske zajednice u Srbiji.

Galerija

Bonus video: