Prvi crnogorski marš protiv krzna održan u Podgorici

"Krzno je sramota", "Krzno je ubistvo", "Krzno boli", uzvikivali su aktivisti iz raznih djelova Crne Gore koji su se za zajednički cilj okupili uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima
3843 pregleda 2 komentar(a)
Marš protiv krzna u Podgorici, Foto: Privatna arhiva
Marš protiv krzna u Podgorici, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.12.2019. 20:46h

Marš protiv krzna, prvi zvanični u Crnoj Gori, održan je danas, 21. decembra u Podgorici, u sklopu kampanje za zakonsku zabranu farmi krzna u Crnoj Gori koju je pokrenulo društvo za zaštitu životinja Galop u saradnji sa međunarodnom organizacijom Fur Free Aliance.

"Krzno je sramota", "Krzno je ubistvo", "Krzno boli", uzvikivali su aktivisti iz raznih djelova Crne Gore koji su se za zajednički cilj okupili uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima.

Marš protiv krzna u Podgorici
Marš protiv krzna u Podgorici(Foto: Privatna arhiva)

"Cilj je širenje svijesti o tome odakle i kako nastaje prirodno krzno. Treba znati i uzeti u obzir u kakvim uslovima žive i kako se ubijaju životinje zbog krzna. Svakim danom sve više najvećih svjetskih modnih kuća izbacuje krzno iz upotrebe i time dokazuje da krzno nije moda, već okrutnost", poručio je Nikola Mitrović, jedan od organizatora nevladine organizacije Galop.

Oni su juče upriličili i video konferenciju čija je tema bila harmonizacija propisa Crne Gore sa pravnim okvirom Evropske unije, a iznijeli su i prijedlog zakonske zabrane uzgoja životinja radi krzna u Crnoj Gori.

"To predstava nastavak kampanje 'Make fur history', koju smo počeli u februaru izložbenom konferencijom, dijeljenjem promotivnog materijala koji sadrže informacije odakle dolazi prirodno krzno, zatim prikazivanjem dokumentarnog filma Klatki koji prikazuje u kakvim uslovima žive životinje na farmama krzna, kao i efekat koji ova industrija ima na životnu sredinu, a takođe smo organizovali i javni performans na Trgu nezavisnosti u skopu kampanje za zabranu krzna", dodao je Mitrović.

Make fur history
Make fur history(Foto: Privatna arhiva)

NVO Galop, između ostalog, funkcioniše kao "glas životinja koje bivaju brutalno ubijene zbog svog krzna svake godine".

"Nadamo se da će praksa ubijanja životinja zbog krzna uskoro postati dio prošlosti", poručuju oni.

Bonus video: