Prvi u Boki, najveći u regionu

Park će za posjetioce biti otvoren svakoga dana od 8 do 16 časova, dok god su vremenski uslovi povoljni
68 pregleda 0 komentar(a)
avanturistički park, Herceg Novi, Foto: Opština Herceg Novi
avanturistički park, Herceg Novi, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 26.10.2018. 06:14h

Avanturistički park, prvi svoje vrste u Boki i najveći u regionu, zvanično je otvoren na Vrbanju. U zaleđu Orjena, na površini od 7.000 m² u bukovoj šumi, na 1100 m nadmorske visine, ljubitelji avnturizma moći će da se okušaju na 44 sprave, koje su raspoređene na 4 poligona različitih kategorija, dok je peti poligon zapravo ,,zipp line", dugačak 250m.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj građana koji su sa nestrpljenjem čekali da isprobaju bogat i raznovrstan sadržaj. Samo u protekloj sedmici, park je obišlo 1.500 posjetilaca, kako iz Herceg Novog, tako i iz gradova okruženja.

Kako je saopštio predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, izgradnja parka je završena prije planiranog roka.

,,Postigli smo jedan cilj, ali tu nećemo stati. Projekti sanacije i proširenja puta koji vodi ka Vrbanju i ostalim dijelovima Orjena, ono su na šta ćemo biti usmjereni u narednom periodu, svjesni da je uređena putna mreža neophodan uslov za dalji razvoj hercegnovskih sela. Otvaranjem parka, Herceg Novi proširuje turističku ponudu, otvara nova radna mjesta i čini važan korak u pravcu revitalizacije zaleđa", istakao je Katić.

Oživljavanje novskog zaleđa

Park će za posjetioce biti otvoren svakoga dana od 8 do 16 časova, dok god su vremenski uslovi povoljni. Tokom izgradnje naročito se vodilo računa o zaštiti prirodne sredine i sigurnosti posjetilaca. Svi elementi su testirani i postavljeni prema evropskim standardima. Park posjeduje 60 sigurnosnih pojaseva, bez kojih se ni jedan posjetilac ne može popeti na sprave. U parku je zaposleno 8 licenciranih instruktora. Od toga je polovina sa područja Vrbanja i okolnih sela. Parkom će do marta ili aprila upravljati Agencija za izgradnju i razvoj, nakon čega će upravljanje preuzeti Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj, Boro Lučić, istako je da je u pitanju projekat koji će biti zamajac za razvoj turizma u novskom zaleđu. ,

,Herceg Novi će imati ponudu koju će malo ko moći da sustigne, jer ćemo spojiti planinu i more, a između je samo pola sata vožnje. Park, kao trenutno najveća investicija u zaleđu, za sobom će povući i rješavanje drugih pitanja: uređenje puta, zaposlenje domaće radne snage. U vezi sa tim, Agencija planira i otvaranje pijace gdje bi se prodavala eko hrana proizvedena u podorjenskim selima", rekao je Lučić

Avanturistički park na Vrbanju rezultat je projekta INTERREG – IPA, "Adriatic canyoning", čija je ukupna vrijednost 1.879.251 eura. Pri tome, Opština Herceg Novi је iz budžeta izdvojila 305.000€, dok je preostali iznos od 1.597.363,59€ sufinansiran iz EU sredstava, odnosno 85% sredstava obezbijeđeno je putem Ugovora o bespovratnim sredstvima Evropske unije.

Obnavlja se simbol grada

U cilju obogaćivanja fonda mimoze i potvrde Herceg Novog kao Grada Mimoze, ovih dana se sprovodi akcija sadnje novih stabala mimoze na više lokacija u gradu. Takođe, u narednim danima Herceg Novi postati bogatiji za 100 sadnica mimoze. Kako su nam saopštili iz Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, lokalna uprava je svjesna činjenice da je mimoza gotovo iščezla u Herceg Novom, te da je potrebna odlučna reakcija kako bi se stanje popravilo. ,,Sada smo naručili 100 sadnica, od kojih je 60 opredijeljeno za građane i njihove privatne površine, dok će ostalih 40 biti posađeno na opštinskim parcelama", naveo je Aleksandar Kovačević, sekretar za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi.

Tim povodom, sadnice su posadili odbornici Skupštine opštine, Nikola Samardžić i Dragana Stanišić, kao i lokalni privrednici. Pored opštinske parcele kod TO Herceg Novi, sadnice će biti posađene i u centru grada i u blizini terena na Karači. U sklopu ove akcije, hercegnovska opština je pred početak turističke sezone u Igalu posadila 30 stabala mimoze.

Kovačević je istakao da ovo nije kraj, već da će se sa sličnim akcijama nastaviti i ubuduće.

Galerija