Psi desetkuju stada u Pljevljima: Mještani njavljuju tužbe protiv opštine i države

Ajanović kaže da je pričinjena šteta oko dvije hiljade eura
397 pregleda 0 komentar(a)
Psi lutalice su veliki problem, Foto: Arhiva Vijesti
Psi lutalice su veliki problem, Foto: Arhiva Vijesti

U najnovijem slučaju napada pasa lutalica juče je stradalo 12 ovaca koje su se nalazile u toru na imanju poznatog ugostitelja Jasmina Ajanovića u pljevaljskoj mjesnoj zajednici Ševari.

Time je nastavljena serija napada, u kojoj velike štete od pasa lutalica imaju i stanovnici pljevaljskih sela Crljenice, Otilovići i Vijenac. Mještani, koji većinom žive od poljoprivrede kažu da trpe veliku štetu koju im niko i ne pokušava nadoknaditi.

Ajanović kaže da je pričinjena šteta oko dvije hiljade eura.

“Nazvao me je radnik koji rukovodi farmom. Bio je udaljen nekih 500 metara kada je ugledao pse lutalice i rastjerao ih. Mi imamo 50 do 60 ovaca i oni bi vjerovatno sve poklali. Uspjeli su da zakolju četiri ovce romanovske rase i osam sjeničke rude”, rekao je Ajanović.

On kaže da ovo nije prvi put da trpi štetu od pasa lutalica i da ne zna od koga da traži zaštitu.

“Prošle godine su mi stradale dvije ovce, nismo se oglašavali, jer nismo smatrali da je to velika šteta. Ali sada je šteta skoro 2.000 eura. Samo dvije romanovske, koje su sjagnjene, sam plaćao po 250 eura. Ove ostale su oko 100 eura. Šteta bila, rđa ne bila, ali meni je žao i stoke koja je na taj način završila”, ističe Ajanović.

On je apelovao na opštinu i nadležne službe da zaštite poljoprivrednike i stočare, a komisija Sekretarijata za privredu procijeniće štetu.

Prema podacima nadležnog Sekretarijata 2015. i 2016. godine 110 ovaca i jagnjadi kod 15 domaćina sa tog područja je stradalo od pasa lutalica. Bilo je napada i na mještane, a neki su završili na bolničkom liječenju. Mještani najavljuju i podnošenje tužbe protiv lokalne urave i države zbog štete.

Bonus video: