Put Bar – Virpazar preko Sutormana postaje regionalni

Vlada je danas donijela Odluku o kategorizaciji državnih puteva kojom je više opštinskih puteva prekategorisano u regionalne puteve
4050 pregleda 2 komentar(a)
Sutorman, Foto: Twitter
Sutorman, Foto: Twitter
Ažurirano: 07.11.2019. 20:01h

U Crnoj Gori je, u protekle dvije godine, u magistralne i regionalne puteve uloženo više od 90 miliona eura, dok je ove godine samo sa autoput Bar-Boljare predviđeno izdvajanje od preko 180 miliona, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je danas donijela Odluku o kategorizaciji državnih puteva kojom je više opštinskih puteva prekategorisano u regionalne puteve.

Kako je saopšteno, odlukom Vlade put Bar – Virpazar preko Sutormana postaje regionalni čime se kreira alternativni pravac ka Baru i otvara novo područje izdašno prirodnim resursima koje se može valorizovati kroz brojne multifunkcionalne projekte – turističke, agroturističke i druge.

Ističe se da je odlukom Vlada izašla u susret očekivanju građana i lokalne samouprave Bar.

"Ohrabruje i opredjeljenje lokalne samouprave Bar da će neposredno učestvovati u pripremi projektne dokumentacije u cilju rekonstrukcije ovog putnog pravca važnog ne samo za Bar, već u nedalekoj budućnosti i važnoj regionalnoj saobraćajnici“, navodi se u saopštenju.

U raspravi je konstatovano da je decenijama stanje putne infrastrukture u Crnoj Gori značajno zaostajalo ne samo za evropskim standardima nego i za državama regiona i da Vlada ulaže napore i usmjerava značajna sredstva u izgradnju i rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture.

„Ukazano je da su ove godine povećavana ulaganja u infrastrukturne projekte kroz najveći iznos Kapitalnog budžeta od obnove nezavisnosti – 320 miliona eura, a da je u protekle dvije godine samo u magistralne i regionalne puteve uloženo više od 90 miliona“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ove godine za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje magistralnih i regionalnih puteva, rješavanje uskih grla i sanaciju mostova, klizišta i kosina već utrošeno 32,4 miliona eura.

„Uz ovogodišnjih planiranih više od 180 miliona eura za izgradnju autoputa koji će kvalitetno i trajno integrisati naš sjever sa centralnim regionom i primorjem jasno je da se nikada u istoriji Crne Gore nije ulagalo u puteve kao što se to čini u proteklih nekoliko godina“, poručeno je iz Vlade.

Ukazano je da novoizgrađeni ili rekonstruisani i putevi koji će biti izgrađeni u narednom periodu, predstavljaju novu vrijednost za građane Crne Gore i turiste.

Bonus video: