Računi za struju duplo veći: Strujni udar na budžet

Sandra Vilus dobila je decembarski račun od 126 eura, a u novembru platila 55 eura
99 pregleda 33 komentar(a)
račun za struju, Foto: Boris Pejović
račun za struju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.01.2016. 06:50h

Podgoričanka Sandra Vilus koja živi na Zabjelu dobila je decembarski račun od 126 eura, a račun za novembar iznosio joj je 55 eura. U ponedjeljak joj je isključena struja, iako je decembarski račun primila prethodnog petka, a istog dana je kasnije uključena.

„Račun, koji je više nego duplo veći, nisam mogla ranije platiti, a nisam ni dobila bilo kakvu opomenu pred isključenje. Nekima računi za decembar još nisu ni stigli“, kazala je Vilus.

Na šalterima Elektroprivrede je ovih dana gužva, građani žele da plate račune kako ne bi njihove domove isključili sa mreže, a mnogi i ulažu prigovor zbog visine računa.

Iz Elektroprivrede su istakli da je uobičajeno da imaju više pritužbi na račune za decembar, januar i februar, jer su oni zbog povećane potrošnje, veći od prosjeka.

Međutim, smatraju da ne stoji tvrdnja da su računi za decembar veći od uobičajenih. Iz EPCG smatraju da je razlika između novembarskog i decembarskog računu u skladu sa trendovima za ovaj vremenski period.

„U decembru 2015. prosječan račun je bio 39,61 euro, dok je u decembru 2014. prosječan račun iznosio 40,2 eura... Prosječan račun za novembar 2015. iznosio je 32,92 eura“, saopšteno je iz EPCG.

U skladu sa Pravilima o snabdijevanju električnom energijom, EPCG je dužna da, ukoliko potrošač ne plati dostavljeni račun u roku od osam dana od dana pristizanja računa, mu dostavi upozorenje o isključenju osam dana od isteka roka za plaćanje.

„Ako ni po isteku osam dana, od dana dostavljanja upozorenja, kupac ne plati račun, javni snabdjevač ima pravo da mu obustavi snabdijevanje, vodeći pri tome računa da obustavu ne može započeti na dan uoči, niti u dane vikenda ili praznika“, saopšteno je iz EPCG.

Pravo na isključenje definišu Zakon o energetici i Opšti uslovi za snabdijevanje električnom energijom, a shodno pomenutoj regulativi, iz EPCG-a ističu, imaju pravo da isključe potrošača čak i zbog jedne neplaćene fakture.

Bonus video: