Radonjić: Ohrabruju rezultati istraživanja, zadovoljni smo

"Prema nalazima istraživanja, povjerenje u rad Agencije u borbi protiv korupcije i u ovom, kao i u prethodnim godišnjim istraživanjima, ima više od 60% ispitanika. Osim toga, Agencija je i dalje na prvom mjestu među institucijama u koje bi građani imali najviše povjerenja u slučaju da se odluče da prijave korupciju," kazao je direktor ASK Sreten Radonjić
2476 pregleda 14 komentar(a)
Radonjić, Foto: Luka Zeković
Radonjić, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je zadovoljna rezultatima ovogodišnjeg istraživanja, koji su ohrabrujući i koji, po našoj ocjeni, potvrđuju efikasan rad ovog organa u 2019. godini, saopštio je direktor ASK Sreten Radonjić.

"Prema nalazima istraživanja, povjerenje u rad Agencije u borbi protiv korupcije i u ovom, kao i u prethodnim godišnjim istraživanjima, ima više od 60% ispitanika. Osim toga, Agencija je i dalje na prvom mjestu među institucijama u koje bi građani imali najviše povjerenja u slučaju da se odluče da prijave korupciju," kazao je on.

Napomenuo je da se iz godine u godinu registruje trend rasta procenta građana koji bi korupciju prijavili Agenciji.

Taj procenat ove godine iznosi 49.9%, što je za 14.5% više u odnosu na prošlu i nešto iznad 17% više u odnosu na 2017. godinu.

"Da je Agencija dala doprinos sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori smatra 62.3% građana. Iako je to nešto niži procenat u odnosu na prošlu godinu, važno je ukazati na povećanje broja ispitanika koji smatraju da Agencija pruža doprinos, pa čak i da je taj doprinos veliki, a opada broj onih koji smatraju da je dala mali doprinos na tom planu", kazao je on.

Dodao je on da kontunuirano raste i procenat građana koji smatraju da kampanje Agencije ohrabruju građane u suprotstavljanju korupciji.

Kada je u pitanju dio istraživanja koji se tiče stavova javnosti o korupciji, Radonjić je kazao da ohrabruje podatak da je najveći broj ispitanika (75.4%) izjavio da nikada nije bio uslovljen od bilo kog službenika zahtjevom za davanjem poklona/novca prilikom ostvarivanja svojih prava kod državnih organa ili organa lokalne samouprave.

Ohrabrujuće je i to da najveći procenat građana Crne Gore smatra da, kako bi ostvarili prava koja im zakonom pripadaju, nikada nije u redu službeniku u javnom sektoru dati novac (88.9%); poklon (86.5%) i učiniti uslugu (83.7%).

"Vjerujemo da su rezultati istraživanja konkretna potvrda uspješne i dosljedne realizacije svih nadležnosti Agencije i u ovoj godini. Pozitivni rezultati istovremeno su i snažan podstrek za nastavak dosljednog sprovođenja svih zakonskih obaveza, kao i obaveza iz strateških antikorupcijskih dokumenata, što će, vjerujemo, doprinijeti i još boljim rezultatima u narednim istraživanjima," kazao je on.

Bonus video: