Ričardovu glavu nude za 18.592 eura godišnje

Početne cijene za godišnji zakup plaža na budvanskoj rivijeri su od 500 u Reževića rijeci, pa do 42.360 eura...
86 pregleda 0 komentar(a)
Budva Ričardova glava, Foto: Vuk Lajović
Budva Ričardova glava, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.01.2016. 14:31h

Morsko dobro u predstojećoj sezoni inkasiraće najmanje milion eura od izdavanja kupališta duž budvanske rivijere - od Buljarice do Jaza.

Toliko iznosi ukupna početna minimalna cijena zakupa za 84 plaže, koje su se našle na zajedničkom tenderu koji je posljednjeg dana prošle godine objavilo to javno preduzeće.

Morsko dobro je tender objavilo za period od tri godine - od 2016. do 2018. godina, a zainteresovani ponude mogu dostviti do 29. januara, kada će biti organizovano javno otvaranje.

Suma od milion eura najvjerovatnije će lako biti premašena, ako se uzme u obzir tender iz 2013. godine, kada su za pojedine plaže bile ponuđene višestruko veće cijene zakupa od početnih.

Početne cijene su od 500 eura, koliko je minimalna godišnja zakupnina za 60 metara dugu plažu Presjeke na lokaciji Rijeka Reževići, pa do 42.360 eura za dio bečićke plaže u dužini od 125 metara zapadno od hotela Naftagas.

Plaža Mogren I godinama je nosila epitet najskupljeg kupališta sa ove strane Jadrana, jer je godišnja zakupnina prelazila 90.000 eura. Ove godina ona je ponuđena po minimalnoj cijeni od 31.762 eura.

Početna cijena za Mogren II je 8.080 eura.

Plaža Mogren I godinama je nosila epitet najskupljeg kupališta sa ove strane Jadrana, jer je godišnja zakupnina prelazila 90.000 eura

Središnji dio popularnog kupališta Brijeg od Budve - poznatiji kao Ričarodva glava, na tenderu se nudi za 18.592 eura.

Slovenska plaža podijeljena je na gotovo deset kupališta, a najskuplji za zakup je istočni kraj ispred hotela Park - za zakup 160 metara te plaže početna cijena je 39.232, dok se dio istočno od Savičića potoka nudi za 37.760 eura.

Licitacija za osamdeset metara središnjeg dijela plaže Jaz kreće od 12.950 eura, dok godišnja zakupnina dijela nekadašnje nudističke plaže iznosi 9.048.

Atraktivna plaža Guvance na rtu Zavala, u okviru rezidencijalnog kompleksa vila Dukley gardens, ponuđena je po minimalnoj cijeni od 21.991 euro.

Dio bečićke plaže dug 60 metara - od hotela Splendid prema Svetom Tomi ponuđen je za 32.197 eura, dok je početna cijena na zapadnom kraju Rafailovića 26.292 eura...

Kupalište na Kamenovu podijeljeno je na dva dijela - početna cijena za zapadni dio je 26.742, a za istočni 12.944 eura.

Na Svetom Stefanu, dio gradske istočne plaže nudi se po minimalnoj cijeni 16.627 eura, a 150 metara duga plaža Drobni pijesak godišnji se izdaje za 9.369 eura.

Kriterijumi za izbor najpovoljnijeg ponuđača su visina ponuđenog iznosa i reference.

Nova pravila za čistoću plaža

Iz Morskog dobra najavili su da će danas početi objavljivanje javnih poziva za izdavanje obale i u ostalim primorskim opštinama.

“Tenderi za zakup kupališta pripremljeni su u skladu sa dosadašnjim cjenovnikom početnih naknada i neće se bitno razlikovati od prošlogodišnjih postupaka. Želimo da obavijestimo buduće zakupce da smo kod Ministarstva održivog razvoja i turizma inicirali donošenje novog pravilnika o uslovima koje moraju ispuniti uređena i izgrađena kupališta u cilju podizanja standarda u organizaciji kupališta, prvenstveno većeg stepena čistoće i uređenosti kupališta tokom sezone i u vansezonskom periodu. U cilju podizanja odgovornosti zakupaca, Morsko dobro je pripremilo posebna pravila kojim se utvrđuje kontrola organizacije kupališta i rada privremenih objekata, te precizni uslovi za aktiviranje činidbenih garancija za slučajeve nepoštovanja ugovorenih obaveza”, naveli su.

Bonus video: