Rusi više ne zakupljuju kuće u Budvi

Rat u Ukrajini, bankrot nekoliko ruskih tur-operatora, slabljenje rublje, razlozi da se razmišlja o turistima sa drugih destinacija
93 pregleda 41 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.02.2015. 20:42h

Ruski tur-operatori, koji su godinama unazad punili Budvu, još nijesu potpisali nijedan ugovor o zakupu privatnog smještaja u fiksni zakup na području metropole turizma.

Za razliku od prethodnih sezona, kada je u ovo vrijeme većina apartmana, kuća i vila, uveliko bila zakupljena na 120 dana za smještaj ruskih gostiju tokom ljetnjih mjeseci, sada je hiljade kreveta nezakupljeno.

Zamjenik direktora Turističke organizacije Budve Aleksandar Armenko pozvao je vlasnike privatnog smještaja da organizovano ponude svoj smještaja i na drugim tržištima.

"Očekuje nas jedna neizvjesna i nezahvalna za prognozu turistička sezona sa puno izazova zbog svih dešavanja koja mogu imati negativan uticaj na turistički promet, ne samo kod nas, već i u Evropi. Prije svega mislim na aktuelnu krizu u Ukrajini i Rusiji, jer su to jako bitna tržišta za nas. Prethodne godine bankrotiralo je nekoliko velikih ruskih tur-operatora i povjerenje turista u njihov rad je opalo. Očekujem veći broj individualnih dolazaka i pad organizovanih“, kazao je Armenko za “Vijesti“.

Prema njegovim riječima moramo znati da ruski tur-operatori neće više uzimati smještaj na duže od 60 dana.

Aleksandar Armenko

"Moramo znati i da se u samoj Rusiji vodi intenzivna promotivna kampanja za odvijanje turističkog prometa u okviru matične zemlje i na kraju moramo znati da je ruska rublja oslabila toliko da su gostima sa tog tržišta sve turističke usluge kod nas skoro duplo skuplje u odnosu na prethodnu godinu“, upozorio je Armenko i dodao da je optimista jer nakon što se TO predstavila na berzama u Beču, Istanbulu i Bratislavi, postoji interesovanje za posjetu i obilazak Crne Gore i Budve tokom cijele godine.

Prema njegovim riječima hotelijeri su već u velikoj mjeri prilagodili svoju ponudu promjenama na tržištu.

"Tur-operatori to prepoznaju i vjerujem da će imati dobru popunjenost. Takođe svi se trude da povećaju disperziju rizika poslovanja i smanje zavisnost od jednog tržišta ili klijenta, što je takođe poželjna poslovna politika. Najsporiju reakciju imamo kod izdavaoca privatnog smještaja, što brine jer se radi o najvećem dijelu ukupnih smještajnih kapaciteta. Prema najavama tur-operatora rizik ugovaranja kapaciteta više neće biti samo na njima, odnosno sve manje i rjeđe će se ugovarati fiksni zakup na duži vremenski period, sa garancijom punjenja od 100 odsto, a mi imamo situaciju da izdavaoci privatnog smještaja i dalje čekaju fiksni zakup od 100 ili 120 dana”, upozorava Armenko.

Vlasnici privatnog smještaja treba da objedine svoju ponudu

Armenko savjetuje da je neophodno da vlasnici privatnog smještaja što prije sagledaju okolnosti pod kojim će se realizovati ovogodišnja turistička sezona, na vrijeme prilagode ponudu novim uslovima na tržištu i na taj način spriječe značajnije materijalne štete.

"Pored toga bilo bi jako poželjno da neka agencija ili više njih objedini ponudu privatnog smještaja i istu ponudi tur-operatorima na predstojećim berzama u Berlinu i Moskvi, jer su to prilike da se potpišu neki novi ugovori ”, kazao je Armenko.

Bonus video: