Simović: CG ulazi u kritičnu fazu, od naredne sedmice očekuje se vrhunac epidemije

"Crna Gora želi i hoće da, kao i do sada, bude pokretač i adresa takvih inicijativa. To smo demonstrirali i ovih dana porukama iz Vlade da Crna Gora ne želi da zatvara svoje granice", rekao je Simović
63453 pregleda 48 komentar(a)
Simović, Foto: Vlada Crne Gore
Simović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.03.2020. 17:46h

Crnogorski Nacionalni plan za pripremljenost i odgovor na pandemiju koronavirusa predstavljen je danas ambasadorima akreditovanim u Crnoj Gori kao cjelovit je dokument koji obuhvata procijenjene sveobuhvatne tromjesečne potrebe Crne Gore u iznosu od 59 miliona eura u deset ključnih kategorija: od hitnih odgovora do brojnih urgentnih rješavanja socijalno-ekonomskih izazova, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović je predstavio ambasadorima mjere i aktvnosti koje je Crna Gora do sada preduzela i rekao da Crna Gora ulazi u kritičnu fazu, jer se od naredne sedmice očekuje vrhunac epidemije.

"U ovoj borbi nam je potrebna i pomoć i razumijevanje u kratkom roku. Naše djelovanje danas, spasiće živote u narednim nedjeljama. Vremena za odlaganje nemamo, a to jasno pokazuju primjeri nama prijateljskih evropskih zemalja koje doživljavaju jedne od najdramatičnijih trenutaka u svojoj istoriji. Potrebno je u najhitnijem roku pronaći adekvatne odgovore. I tu nam je potrebna vaša pomoć. Pomoć je potrebna i drugim državama regiona i ovo je najbolja prilika da učesnici ove konferencije iz tih država prenesu svojim državama iskustva ovakvog pristupa vjerujući da bismo uskoro mogli kreirati zajedničke regionalne inicijative", istakao je Simović.

U saopštenju se navodi da su ambasadori informisani da je predsjednik Vlade Crne Gore već pokrenuo inicijativu na zajedničkom odgovoru cijelog regona na koronavirus.

"Crna Gora želi i hoće da, kao i do sada, bude pokretač i adresa takvih inicijativa. To smo demonstrirali i ovih dana porukama iz Vlade da Crna Gora ne želi da zatvara svoje granice. Da Crna Gora želi i podržava slobodan protok robe, da se ne zabranjuje promet bilo koje robe, a posebno ne medicinskih sredstava i opreme. Da se ne blokiraju rezervisane i već plaćene isporuke. Dakle, Crna Gora ne želi da otežava i zaustavlja promet robe. Naprotiv! Ponudili smo svoje lučke kapacitete na raspolaganje regionu i šire", rekao je Simović.

On je naveo i da je Vladin tim je uz veliku pomoć Svjetske zdravstvene organizacije izradio Nacionalni plan kao platformu za obezbjeđivanje podrške ne samo kroz Globalni fond Ujedinjenih nacija (UN) za pripremljenost i odgovor, već i kao instrument za koordinaciju i djelovanje svih drugih naših međunarodnih i drugih partnera za podršku nacionalnim naporima da odgovorimo na pandemiju.

"U tom pravcu imamo već dnevnu komunikaciju sa SZO, obezbijeđenu podršku Evropske komisije kao dio hitnih mjera, a priprema se i njihov sveobuhvatni paket podrške. Pokrenuti su i NATO i EU mehanizmi za vanredne situacije", rekao je Simović.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da kao izazovi na koje treba da bude odgovoreno prije početka vrhunca epidemije, prepoznati su: sprečavanje i kontrola infekcije, nadzor i istrage slučajeva i upravljanje slučajevima, nacionalna laboratorija i granični prelazi. Shodno tome ključni izdaci, koji su dokumentom predviđeni, su upravljanje slučajevima i socio-ekonomski aspekat, što čini oko nešto više od dvije trećine predviđenih sredstava, te logistika i nabavke i opremanje graničnih prelaza za šta je predviđeno gotovo 15 miliona eura.

"Shodno prepoznatim izazovima dokumentom su kao ciljevi definisani: djelotvorno upravljanje krizom, ograničavanje prenosa s čovjeka na čovjeka uključujući i smanjivanje sekundarnih infekcija među bliskim kontaktima i zdravstvenim radnicima i ublažavanje uticaja u zemlji ukoliko dođe do značajnog prenošenja zaraze na nivou cijele zajednice", piše u saopštenju Vlade.

Simović je rekao da su sve mjere i aktivnosti na suprotstavljanju pandemiji koronavirusa utemeljene na Ustavu i na Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u kojima su propisane vanredne mjere u situacijama ugroženog javnog zdravlja te u članovima 5, 8, 9 i 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima u kojima se tretira mogućnost suspenzije određenih prava u cilju zaštite zdravlja građana.

Bonus video: