Sindikat bolnice u Meljinama traži sastanak sa Banjevićem

Božović tvdi da se sa načelnicima zbog prirode posla sastaje svakodnevno i da se ne miješa u rad i organizaciju sindikata.
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2011. 16:38h

Zbog nezadovoljstva zaposlenih načinom obračuna zarada, njihovom visinom i ugovorom o radu, u Podgorici bi sjutra trebalo da se sastanu predstavnici sindikalne organizacije privatne zdravstvene ustanove Opšta bolnica Meljine sa Mihailom Banjevićem, predsjednikom odbora direktora Atlas grupe, koja je u martu prošle godine preuzela tu zdravstvenu ustanovu.

Sastanak zamjenika izvršnog direktora Opšte bolnice Meljine Raška Božovića sa načelnicima odjeljenja te zdravstvene ustanove koji je održan danas bio je povod za mnogobrojne spekulacije. Samo dva dana nakon sindikalnog protesta, Božović je okupio načelnike zbog, kako je kazao novinarima, dogovora oko posla.

U sindikalnoj organizaciji sumnjaju da je riječ o pokušaju menadžmenta bolnice da iniciraju osnivanje paralelnog sindikata, što je Božović demantovao.

“Sa načelnicima se sastajem svakodnevno, zbog prirode posla, a u rad i organizaciju sindikata se ne miješam”, tvrdi Božović i dodaje da je “čuo da ima nezadovoljnih ljekara zbog nedavnih izjava predstavnika sindikata”, ali je kategoričan da “o tome nije bilo riječi na sastanku”.

Drobnjak: Ugovor o radu je nepovoljan za zaposlene

Predsjednica sindikalne organizacije Slavica Drobnjak nedavno je izjavila da postoje indicije da menadžment bolnice pokušava da razbije njihovu organizaciju, formirajući novu, paralenu.

Zbog, kako je okarakterisano u sindikatu, pritisaka da se hitno potpiše ugovor o radu koji je u mnogo čemu nepovoljan za radnike, koji ga prethodno nijesu vidjeli niti učestvovali u njegovoj izradi, u petak su se sastali predstavnici sindikata, zamjenik izvršnog direktora bolnice Raško Božović i predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

“Ponuđeni ugovor o radu veoma je nepovoljan za zaposlene i do sada ga niko nije potpisao”, kaže Slavica Drobnjak.

Tvrdi da ugovor, između ostalog, ne sadrži opis radnog mjesta i da je pitanje zarada riješeno na nezadovoljavajući način.

U pismu upućenom predsjedniku Borda direktora Opšte bolnice Mihailu Banjeviću i Uniji slobodnih sindikata, o čemu je bilo riječi i na sastanku u petak, ukazano je na način obračuna zarade zaposlenih koji, smatraju čelnici sindikalne organizacije, omogućava različite pritiske i manipulacije.

Sporna je visina stimulacije od 40 odsto u odnosu na osnovnu platu koja iznosi 60 odsto ukupne zarade. Zaposleni nijesu primili regres ni zimnicu.

Sindikalna organizacija bolnice broji 198 članova i, prema tumačenju Kekovića, je reprezentativna za tu zdravstvenu ustanovu koja zapošljava oko 240 radnika medicinske i drugih struka.

“Zato ćemo se mirnim putem izboriti za prava koja nam pripadaju”, kategorična je Drobnjak.

Bonus video: