Širom Crne Gore se plivalo za krst, žalbe na organizaciju u Podgorici

Dragović je bio najbojji od 30 momaka koji sui po prohladnom i kišovitom vremenu plivali u budvanskoj Marini.
417 pregleda 239 komentar(a)

Danilo Dragović 15-godišnjak iz Budve pobjednik je manifestacije “Za Krst časni” koji su na hrišćanski praznik Bogojavljanje ispred restorana Porto u budvanskoj Marini danas tačno u podne organizovali crkvena opština “Stari grad” i klub za sportski ribolov “Tuna”.

Dragović je bio najbolji od 30 momaka koji su po prohladnom i kišovitom vremenu plivali u budvanskoj Marini.

Manifestacija je takođe organizovana i u Svetom Stefanu od strane parohije Tudorovićko-paštrovske, a pobjedu je odnio Budvanin, Marko Boljević.

U Podgorici pobijedila Nikšićanka

Na manifestaciji organizovanoj na Skalinama u Podgorici, Ivana Bigović iz Nikšića je uhvatila krst koji je mitropolit Amfilohije bacio u Moraču.

Sa plivanja u Podgorici (Foto: Luka Zeković)

Dio momaka koji su se takmičili zamjerili su Amfilohiju, jer smatraju da trka nije bila fer. Naime, grupa njih je bila na desnoj strani popularnih sastavaka rijeka, dok je mitropolit bio na lijevoj strani, gdje su bile i dvije djevojke. Među njima je bila i pobjednica.

Čitalac reporter "Vijesti" koji je snimao događaj sa mosta iznad skalina, dostavio je snimak, gdje se vidi da, nakon što je mitropolit bacio krst, dio momaka nije ni pokušao da zapliva, vidjevši da trka nije ravnopravna. Da li su u pravu, procijenite i sami iz ovog snimka:

Video: Čitalac reporter

U Danilovgradu najbrži Vesko Milović

Andrijevčanin Vesko Milović pobjednik je manifestacije "Za krst časni" koje je povodom hrišćanskog praznika Bogojavljanje, organizovano u Danilovgradu.

Milović je bio najbrži od dvadesetak muškaraca, koji su po prilično hladnom i kišovitom vremenu zaplivali u rijeci Zeti, nakon što je mjesni paroh spustio krst u vodu.

Uprkos lošem vremenu, Bogojavljenska manifestacija, koja se godinama unazad tradicionalno održava i u Danilovgradu, okupila je nekoliko stotina posmatrača.

Svi takmičari, od Crkvene opštine Danilovgrad dobili su na poklon crkvene kalendare, a pobjedniku je predsjednik Crkvene opštine Dragoljub Pavićević uručio i novčanu nagradu.

Herceg Novi: Krst vaterpolisti Jadrana

Mladi vaterpolista Jadrana Nikola Moskov prvi je doplivao do Bogojavljenskog časnog krsta.

Praznik u slavu Hristovog krštenja organizoivale su hercegnovske crkvene opstine u Gradskoj luci , a bilo je pedesetak učesnika medju kojima su najbrojniji bili vaterpolisti Jadrana.

Sa plivanja u Novom

U svim hercegnovskim pravoslavnim hramovima jutros je održana sveta liturgija, a pred podne je od hrama svetog Arhangela Mihaila na Trgu Hercega Stjepana krenula svečana litija do Škvera.

U litiji koju su predvodili parosi hercegnovskih crkvenih opština učestvovali su i brojni Novljani.

Plivanje za krst i u Tivtu: Danilo Brajković najbrži

Plivanje za krst na Bogojavljenje, održano je juče po drugi put u Tivtu, na Prevlaci. Organizator je bilo bratstvo tamošnjeg manastira Svetog Arhangela Mihaila, a u hladno more po takodje hladnoj januarskoj kiši, ušlo je četrdesetak vjernika.

Do krsta, spuštenog sa čamca u more na tridesetak metara daleko od obale, prvi je doplivao Tivćanin Danilo Brajković.

Plivanje za krst, od nove ponte ka Obali Đuraševića, počelo je nakon osvećenja vode, a obred posvećen sjećanju na krštenje Isusa Hrista na rijeci Jordan, pratilo je stotinjak gradjana.

Galerija

Bonus video: