Skuplje mjesečne karte za učenike i studenate iz nikšićke Župe

Radulović je istakao da bi poskupljenjem mjesečne karte roditellji koji imaju više djece bili dovedeni u bezizlaznu situaciju i upozorio da se problemi prevoznika i isplativost linija ne može rješavati “preko leđa roditelja i djece iz Župe već je Opština ta koja sve ovo treba da riješi”
152 pregleda 0 komentar(a)
Osnovna škola Župa nikšićka, Foto: Svetlana Mandić
Osnovna škola Župa nikšićka, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.01.2018. 18:47h

Vlasnik "Nikšić prevoza", koji je zadužen za prevoz učenika i studenata u nikšićkoj Župi, najavio je od 1. februara poskupljenje mjesečne karte za po pet eura i za sjutra su zakazao razgovar sa predstavnicima lokalne uprave.

"Cijene goriva je rasla ali mi nijesmo povećavali cijenu mjesečnih karata. Ista je kao kada je gorivo bilo euro. Sada je neizdrživo voziti po toj cijeni. Da ne računamo dodatne troškove, jer zbog lošeg puta češći su i kvarovi. Od kada je prestala dotacija Ministarstva prosvjete neizdrživo je voziti po ovim cijenama", kazao je Gorčin Kovačević iz "Nikšić prevoza".

Dodatni problem, prema njegovim riječima, predstavlja i to što se broj učenika svake godine smanjuje, pa je time i isplatljivost manja.

"U odnosu na prošlu godinu imamo oko 70 učenika manje. Pokrivamo sva sela u Župi i to je nepuno 300 đaka. Ukoliko se ne dogovorimo sa Opštinom bićemo prinuđeni da obustavimo prevoz učenika", kazao je Kovačević.

Mjesečna karta za učenika iz Bjeloševine i Morakova do sada je iznosila 35 eura, a pet eura su manje plaćali đaci iz ostalih sela u Župi, dok je karta za osnovce 14 eura.

Ukoliko cijena mjesečne karte bude povećana predsjednik Mjesne zajednica Župa Dragoljub Radulović kazao je da je stav MZ i roditelja da se organizuju protesti jer roditelji nijesu u ekonomskoj mogućnosti da isprate dodatne namete na porodićni budžet.

Radulović je, u ime MZ, uputio otvoreno pismo predsjedniku i potpredsjedniku Opštine, Veselinu Grboviću i Draganu Peroviću i rukovodiocima Sekretarijata za komunalne poslove i za sport i mlade, Slavici Zindović i Milanu Koraću, sa zahtjevom da lokalna uprava participira u cijeni karte.

"Tražimo da se i sadašnja cijena karte umanji, odnosno da opština Nikšić participira u cijeni karte za učenike, minimum u mjeri u kojoj to učestvuje i Ministarstvo prosvjete. Ako dođe do poskupljenja karte organizovaće se protestno okupljanje roditelja i učenika”, naveo je Radulović u pismu upućenom čelnim ljudima lokalne uprave.

"Teško se roditeljima može objasniti ovakav odnos, posebno ako znaju da je cijena mjesečne karte, za studente koji studiraju u Podgorici 28 eura. Od strane roditelja sa Zagrada upućeno je niz primjedbi na prevoz učenika, jer njihova djeca kasne u osnovnu školu, presijedaju”, stoji u pismu predsjednika MZ Župa.

Radulović je istakao da bi poskupljenjem mjesečne karte roditellji koji imaju više djece bili dovedeni u bezizlaznu situaciju i upozorio da se problemi prevoznika i isplativost linija ne može rješavati “preko leđa roditelja i djece iz Župe već je Opština ta koja sve ovo treba da riješi”.

I prije tri godine učenici iz Župe, ali i iz ostalih prigradskih naselja u Nikšiću, imali su problem kada su prevoznici obustavili linije tražeći da im resorno ministarstvo i dalje dotira cijenu karte u iznosu od 40 odsto.

"Stanišić prevoz" neće povećavati cijenu karte

Vesko Stanišić, vlasnik firme koja je zadužena za prevoz učenika sa područja Vidrovana, Miločana, Šipačna, Oraha i Rastovca, kazao je da neće povećati cijenu mjesečne karte.

"Teško jeste, ali rekli smo djeci da nećemo poskupljivati cijenu karata. Čak smo odlučili da ih ovo deset dana januara častimo, da to uđe u kartu za februar", kazao je vlasnik "Stanišić prevoza", koji prevozi oko 400 đaka i predškolaca.

Novica Glušica, vlasnik “Glunex”-a, koji održava liniju Kličevo 1,2 i 3 i prevozi oko 180 učenika, kazao je da je prošlog mjeseca povećao cijenu mjesečne karte za euro.

"Dnevne karte nećemo povećati, a mjesečnu kartu, koja je sada 16 eura, smo prošlog mjeseca, zbog dodatnih nameta, povećali za euro”, kazao je Glušica.

Bonus video: