Poručili da neće odustati od gradnje crkve na Koniku

Protojerej Mirčeta Šljivančanin rekao je da svi oni koji "sprečavaju gradnju hrama" zapravo "potpomažu iseljavanje pravoslavnog naroda sa Konika"
3548 pregleda 5 komentar(a)
Sa jučerašnjeg skupa, Foto: Mitropolija.com
Sa jučerašnjeg skupa, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 17.10.2019. 10:46h

Mještani podgoričkog naselja Konik i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske juče su se okupili kako bi spriječili radove i protestovali zbog gradnje auto-perionice na lokaciji nekadašnje pijace u tom podgoričkom naselju, koja je Detaljnim urbanističkim planom predviđena za izgradnju vjerskog objekta, crkve Svetog Vasilija Ostroškog.

Protojerej Mirčeta Šljivančanin rekao je da svi oni koji "sprečavaju gradnju hrama" zapravo "potpomažu iseljavanje pravoslavnog naroda sa Konika", navodi se na sajtu Mitropolije.

„Treba svi zajedno da živimo, zašto da se seli neko ko je ovdje je rođen? Zašto? Ko to želi? Mi želimo da živimo svi zajedno, ali da živimo ovdje gdje smo se rodili", kazao je on.

Takođe, istakao je da je kroz pravnu proceduru, u skladu sa zakonima o planiranju i gradnji, sve učinjeno kako bi i sa te strane bilo omogućena gradnja hrama:

„Hvala Bogu, što je najvažnije, narod pravoslavni to želi, podržala su nas i braća naša islamske vjeroispovjesti i naša braća katolici“, rekao je Šljivančanin, ističući da, kako se navodi na sajtu MCP, "nažalost, to nije jasno onoj braći koja upravlja gradom".

"Oni su slijepi da vide potrebe, muku i ugroženost svoga naroda koji ovdje živi, i duhovnu i materijalnu", kazao je on.

Šljivančanin je još jednom poručio da neće odustati.

„To nije naša privatna stvar i lični biznis, to nije radi našeg ličnog bogaćenja i hira, nego to je osjećanje Božje volje i Svetoga oca Vasilija Čudotvorca, slava mu i milost, volje, ljubavi i želje naroda, koji ovdje živi. Činićemo sve kako bi svi shvatili tu našu potrebu. Molićemo se Bogu i Svetom Vasiliju, koji zna da nagradi, ali koji zna i da opomene ako neko udara na svetinju i želi protiv svetinje.“

Inicijativa za gradnju crkve Svetoga Vasilija Ostroškoga postoji skoro 20 godina, što je zatraženo i peticijom koju je, kako se navodi na sajtu MCP, potpisalo 7.000 mještana Konika svih vjera.

Mještani su, podsjećaju, već krajem jula protestovali zbog gradnje perionice, uspjevši da zaustave dalje radove.

Bonus video: