Slovenačka policija tražila od crnogorske da ispitaju Jokić zbog fotografije na Fejsbuku

Jokićeva je krajem januara saslušana u svojstvu građanina, a inspektorka joj je tada rekla da je nalog za njeno saslušanje stigao iz Slovenije, posredstvom kancelarije Interpola
12014 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/Facebook
Ilustracija, Foto: Screenshot/Facebook
Ažurirano: 11.02.2020. 16:55h

Slovenačka policija tražila je od crnogorskih kolega da predsjednicu NVO LGBT Foruma Progres, Bojanu Jokić, pitaju o fotografiji koju je objavila na svom Fejsbuk profilu, a na kojoj se vidi tabla crnogorske Ambasade u Sloveniji, na smetlištu.

Jokićeva je krajem januara pozvana na informativni razgovor, a inspektorka joj je tada rekla da je nalog za njeno saslušanje stigao iz Slovenije, posredstvom kancelarije Interpola.

Istog dana poslala je pismo Ambasadi Slovenije u Podgorici, a od njih je jutros dobila odgovor.

U tom odgovoru pojasnili su da su se obratili Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Slovenije, policiji i od njih dobili odgovor koji su joj i proslijedili.

U tim odgovorima piše da policijska stanica Ljubljana Centar istražuje krađu počinjenu na štetu Ambasade Crne Gore.

"Prikupljajući obavještenja, otkriveno je da je nepoznati počinitelj (muškarac obučen u tamniju odjeću) 28. decembra, 2019.godine u 05: 59 sati, pristupio ulazu u ambasadu i rukom lupao po interfonu, poštanskom sandučiču i istrgnuo jedno manje svjetlo. Potom je otkinuo ploču sa oznakom 'Ambasada Crne Gore' i otuđio je", piše u odgovoru.

Tamošnja policija dodala je da Jokićeva nikada nije bila i nije meta slovenačkog Interpola, ali da moraju preduzeti sve potrebne korake kako bi pronašli počinioca:

"Da se počinilac ili saradnik ne sakrije ili pobjegne, da otkrije i osigura tragove zločina i predmete koji mogu biti dokaz i da prikupi sve informacije koje bi mogle biti korisne za uspješno okončanje krivičnog postupka", piše u odgovoru.

Pojasnili su, da su, s tim u vezi, tražili od crnogorskih bezbjednosnih organa "da skupljaju obavještenja i intervjuišu Bojanu Jokić kao osobu koja može dati korisne informacije o zločinu u kome pokušavaju utvrditi od koga je primila fotografiju".

"Prikupljanje obavještenja otkrilo je da se fotografija otuđene ploče koja leži u kanti za smeće pojavila na društvenim mrežama u Crnoj Gori, na Facebook profilu Bojane Jokić 28. decembra 2019. oko 9. sati sa dopisom 'Pozdrac iz Slovenije'. Bojana Jokić ima javno dostupan profil koji je otvoren za bilo koga", piše u odgovorima koje je Jokićeva dobila.

Ona je, uz odgovore koje je objavila na Fejsbuk profilu objavila da njen

profil nije javan, već poluotvoren i da su samo određene objave javne.

Objasnila je i da nije napisala "Pozdrav iz Slovenije" već "Stižu nam pozdravi iz Slovenije".

"Nisam tvrdila da sam meta Interpola, već od samog starta govorim da je u pitanju informativni razgovor, ali i dalje nisam dobila odgovor zašto baš ja. Nisam prva objavila jer je objava već bila na društvenim mrežama", napisala je ona.

Bonus video: