Slovenija prijeti da će protjerati studente iz Pljevalja

Troškove plaćanja osiguranja snosio je “Zoil Lovćen”, ali od ove godine to više ne čine
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2011. 19:06h

Studenti iz Pljevalja koji se školuju u Sloveniji mogli bi uskoro biti protjerani iz te zemlje, ukoliko u skorije vrijeme ne pribave vize za nesmetan boravak u toj članici Evropske unije.

Prema riječima jednog od roditelja čije dijete studira u Velenju, slovenačka policija je u četvrtak studentima iz Crne Gore dala rok od 22 dana da regulišu boravišne dozvole, ili će u protivnom morati da napuste tu zemlju i prekinu školovanje, a bio bi im i zabranjen ulazak u Sloveniju pet godina.

U Sloveniji trenutno studira 21 student iz Pljevalja od kojih je šest na Fakultetu zaštite životne sredine, a ostali su na Fakultetu za energetiku u Velenju.

Za situaciju u kojoj su se našli, neki od roditelja okrivljuju prethodnu opštinsku vlast, za čijeg je mandata uspostavljena saradnja sa Univerzitetom u Velenju, gdje je ove godine upisana treća generacija studenata.

Otkriveni tokom racije

Naš sagovornik, koji nije želio da mu se ime pominje u novinama, kazao je da je problem nastao prije nekoliko dana kada je policija nakon intervencije u jednom od domova, zbog krađe, tražila dokumenta od svih studenata.

Velenje

„Kada su utvrdili da studenti iz Pljevalja nemaju regulisane boravišne vize, rečeno im je da u roku od 22 dana pribave potrebne dozvole, ili će u protivnom biti protjerani iz Slovenije. Iako im je fakultet izdao potvrde da su redovni studenti, to nije mnogo zanimalo policiju, jer su obavezni da posjeduju boravišne dozvole. Djeca su se našla u nezavidnoj situaciji, a neki su već doputovali u Pljevlja da pokušaju srediti potrebna dokumenta“, rekao je naš sagovornik.

Kako tvrdi, u lokalnoj upravi, su mu rekli da Opština roditeljima ne može ništa pomoći u vezi s tim, jer su u ozbiljnim finansijskim problemima.

„Većinom roditelji djece koja se školuju u Sloveniji su lošijeg materijalnog stanja i neće biti u mogućnosti da izdvoje oko 500 do 600 eura za plaćanje osiguranja i dozvole, kao i za putne troškove koji iznose oko 140 eura“, rekao je nezadovoljni roditelj.

„Obećavano im je da će imati sve obezbijeđeno, a sada se ispostavilo da nije tako. Ni krivi ni dužni sada zbog nečije nebrige moraju da ispaštaju”, rekao je on. Djeci se neredovno isplaćuju i stipendije, pa se moraju sami snalaziti za novac radeći u restoranima ili neke druge poslove.

Kako tvrdi, u lokalnoj upravi, su mu rekli da Opština roditeljima ne može ništa pomoći u vezi s tim, jer su u ozbiljnim finansijskim problemima.

"Zoil Lovćen" otkazao plaćanje osiguranja

Iz lokalne uprave je pojašnjeno da Opština nema nikakvu obavezu da plaća školarinu ili druge troškove studentima u Sloveniji, i da nikada nije takav dokument potpisan sa Univerzitetom u Sloveniji.

Kako su dodali, u međuvremenu je od fakulteta iz Velenja stigao i račun da se plati školarina za tri studenta druge godine, ali da oni taj novac neće izdvojiti, jer ne postoji nijedan dokument koji ih na to obavezuje.

Iz lokalne uprave je pojašnjeno da Opština nema nikakvu obavezu da plaća školarinu ili druge troškove studentima u Sloveniji.

Doskorašnji potpredsjednik Opštine Avdo Ajanović, koji je bio uključen u rad fondacije, kazao je da troškove studiranja redovnih studenata u Sloveniji prema sporazumu te zemlje i Crne Gore snosi Slovenija, a da od fondacije dobijaju stipendiju u iznosu od 110 eura.

Sponzori zakazali

Prema njegovim riječima, troškove plaćanja osiguranja koji je neophodan uslov i najveća stavka za dobijanje boravišne dozvole snosio je “Zoil Lovćen”, ali ih je ove godine ta firma obavijestila da nijesu u mogućnosti da više plaćaju te troškove studenata.

On je kazao da su se trudili da i ove godine obezbijede sponzore, ali da u tome nijesu uspjeli, pa će troškove dobijanja boravišnih dozvola, ipak, pasti na teret roditelja. Ajanović je potvrdio da Opština nema nikakvih obaveza prema fakultetu u Velenju.

Na pitanje kako su u lokalnu administraciju stigli računi iz Velenja za plaćanje 2,5 hiljada eura za tri studenta druge godine, on je rekao da su prošle godine školarinu platili, jer su upisani kao vanredni studenti, a Slovenija ima obavezu da plaća školarinu samo redovnim studentima.

Bonus video: