Služba zaštite i spasavanja Glavnog grada kupila džip od 72.000 eura

Neupućenima bi cijena džipa vjerovatno zvučala mnogo, ali komandir gradske Službe spasavanja zdušno brani svoj poziv.
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 08:14h

Služba zaštite i spasavanja Glavnog grada prije par dana obogatila je svoj vozni park ni manje ni više nego “rendž rover” džipom, vrijednim preko 72 hiljade eura.

Odluku da nabavi tako skupocjen automobil u trenutku kada se zaposlenima u toj službi, nakon umanjenja, i potpuno ukida dodatak na otežane uslove za rad, komandir Službe Radomir Pješčić brani time što su na tenderu, samo izabrali najpovoljnijeg ponuđača po specifikaciji kakvo je vozilo Službi bilo potrebno za, kako tvrdi, “sve terenske akcije”.

Vatrogasnoj službi neophodno je, dodaje on, bilo još mnogo štošta, ali su morali od nečega da počnu, te su se ovogodišnjim planom i budžetom ograničili na nabavku specijalnog džipa i još dva specijalna vozila za gašenje požara manjih gabarita, na koje će, zbog tehničkih problema prilkom raspisivanja tendera, morati malo da sačekaju.

Pješčić u kupovini specijalnog i veoma skupocjenog džipa, koji zaposlenima u Službi već par dana na parkingu ispred vatrogasnog doma “bode oči”, a koji još nije isproban u vanrednim situacijama, ne vidi nikakvu senzaciju i tajnu, smatrajući da je takvo vozilo samo za dobro grada i građana, te da se njegova vrijednost nikako ne može dovoditi u vezu sa platama zaposlenih.

"To bi bilo kao da poredite vašu platu i sa druge strane nabavku fotoaparta koji vam je takođe neophodan za posao", odgovorio je Pješčić na novinarski komentar je li moglo jeftinije.

"To bi bilo kao da poredite vašu platu i sa druge strane nabavku fotoaparta koji vam je takođe neophodan za posao", odgovorio je Pješčić na novinarski komentar je li moglo jeftinije.

Neupućenima bi cijena džipa vjerovatno zvučala mnogo, ali komandir gradske Službe spasavanja zdušno brani svoj poziv, dok navodi kojih su se sve obaveza dohvatili transformacijom Vatrogasne jedinice, te ređa koliko šta košta od veoma skupe vatrogasne opreme.

"Samo jedan šljem košta 500 eura. Iznenadiće vas i cijene specijalnih požarnih odijela koje planiramo da nabavimo, a traju samo dvije godine", objasnio je Pješčić.Jednostavno je - sve mora, kako tvrdi, biti po standardu, jer se cijena ne može drugačije određivati.

"Upravo su performanse koje smo zahtijevali u specifikaciji odredile njegovu cijenu. Od pristiglih ponuda, izabrali smo onu sa najpovoljnijom cijenom i mi nijesmo u situaciji da biramo mimo onoga što nam je dostavljeno u ponudi", zaključio je Pješčić, još jednom odbacujući mogućnost da je bilo nemoguće ne prihvatiti skupu ponudu, jer “bi došli u situaciju da plaćaju penale u slučaju poništenja tendera”.

Kupili na lizingPješčić juče nije raspolagao sa detaljima tendera, ne znajući ni tačnu cijenu koja je izabrana na tenderu, upućujući nas na sajt Komisije za javne nabavke, gdje se navodi da je Glavni grad 28. januara raspisao tender za nabavku tri vozila, po specifikaciji koju je sačinila Služba spasavanja.

Na sajtu Komisiije oglašen je izbor najpovoljnije ponude za nabavku “ terenskog vozila sa pogonom na sve točkove ( 4 x 4), dizel motorom zapremine 2900 – 3000 ccm, koji zadovoljava norme Euro 4”, te dva “specijalna terenska vatrogasna vozila sa dvostrukom kabinom, nadgradnjom i pumpom, sa pogonom na sve točkove ( 4 x 4 ), sa dizel motorom zapremine 2900 – 3000 ccm, koji zadovoljava norme Euro”.

Procijenjena vrijednost nabavke sa PDV-om, kako se navodi na sajtu, je 210 hiljada eura, odnosno 72 hiljade eura (džip), te 138 hilljada (vatrogasna vozila za koja će uskoro biti ponovljen tender).

Procijenjena vrijednost nabavke sa PDV-om, kako se navodi na sajtu, je 210 hiljada eura, odnosno 72 hiljade eura (džip), te 138 hilljada (vatrogasna vozila za koja će uskoro biti ponovljen tender).

U pozivu je navedeno da se “vozila kupuju na lizing na 48 rata, te da su u budžetu za 2011. godinu predviđena sredstva u iznosu 80 hiljada eura, dok će ostatak biti planiran u budžetima za 2012, 2013. i 2014, shodno planu otplate”.

U stavci “ uslovi i podobnost ponuđača”, navodi se da ponuda mora da sadrži puni naziv i adresu ponuđača, cijenu u eurima sa PDV-om, uslove plaćanja, rok isporuke, tehničke karakteristike, spisak opreme koja je uključena u cijenu, podatke o servisu, te garantni rok.

Galerija

Bonus video: