Šminkanje dvaju vozova koštaće 1,7 miliona

Slične poslove za crnogorsku Željeznicu do sada su radili "Šinvoz" iz Zrenjanina "Želvoz" iz Smedereva i "Relok" iz Rumunije
75 pregleda 0 komentar(a)
voz, Foto: Anto Baković
voz, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 21.01.2012. 09:23h

Crnogorska željeznica bi do početka nove turističke sezone trebalo da dobije još dvije sređene i osavremenjine kompozicije, odnosno dva modernizovana elektromotorna voza.

Izvršni direktor željezničkog prevoza Milojica Zindović kazao je da će dva elektromotorna voza uskoro otići u zagrebački "Gredelj" na redovnu opravku i modernizaciju.

"Prvo je vrijednost redovne opravke dva elektromotorna voza procijenjena na skoro 1,2 miliona eura sa uračunatim PDV-om. Nakon konsultacija sa Vladom, dobili smo dozvolu da amandmanski uvećamo vrijednost nabavke na 1.755.000 da bi se uz opravku vozovi i modernizovali. 'Gredelj' je izabran kao najpovoljniji ponuđač i kada se uskoro otkloni prigovor Komisije za javne nabavke, koji se odnosi na zapisnik o otvaranju ponuda i nema suštinskog uticaja na proceduru izbora, vozovi će otići u Hrvatsku na sređivanje", kazao je Zindović.

posljednji tender za redovnu opravku dva elektromotorna voza raspisan 2007. godine i da je procijenjena vrijednost bez PDV-a iznosila 700.000 eura

Slične poslove za crnogorsku Željeznicu do sada su radili "Šinvoz" iz Zrenjanina "Želvoz" iz Smedereva i "Relok" iz Rumunije.

"Gredelj i u smislu kadrova i u smislu opreme ima kapacitete za projektovanje, konstruisanje i izradu i daleko složenijih i modernijih vozova. Za nas do sada nijesu radili redovne opravke ovih vozova, ali rade redovne opravke drugih savremenijih vozova za Hrvatsku željeznicu i željeznice drugih država. Klasične remontne firme, kakve su pomenute, vrše samo remont vozova", rekao je Zindović.

On je objasnio i razliku u cijeni sređivanja vozova, jednog koji je početkom prošle godine stigao iz Srbije i dva koji će uskoro otići u Hrvatsku.

Za opravku voza koji je početkom prošle godine stigao iz Smedereva plaćeno je oko 370.000 eura. Za opravku i sređivanje dva “nova” planirano je nešto preko 1,7 miliona.

"Razlika je u tome što su ovdje dva voza. Što će se osim redovne opravke na ovim vozovima raditi i kompletna modernizacija koja podrazumijeva modernizaciju sistema za grijanje i provjetravanje, modernizaciju kompletnog enterijera i zamjenu prozora. Na vozu koji pominjete nije rađeno ništa osim glavne opravke, nije bilo modernizacije, a u Želvozu je ostao debelo preko dvije godine. Ovaj put želimo dobro sređene vozove koje namjeravamo da imamo prije početka ljetnje turističke sezone. Treba reći i to da u taj iznos (1,7 miliona eura) ulaze i nepredviđeni radovi i kvarovi koji se mogu otkriti tek prilikom opravke voza", kazao je Zindović.

On je dodao da je posljednji tender za redovnu opravku dva elektromotorna voza raspisan 2007. godine i da je procijenjena vrijednost bez PDV-a iznosila 700.000 eura.

Bonus video: