SOBNOR: Simboli iz NOR-a na udaru povampirenih snaga

Kako su podsjetili, u medijima se pojavila nevladina organizacija koja organizuje paradu ponosa pod nazivom Nikšićki Prajd 2015. pod logom na kojem je zvijezda petokraka i parola „Stop Fašizmu-Sloboda narodu“
191 pregleda 15 komentar(a)
petokraka
petokraka
Ažurirano: 10.08.2015. 18:07h

Savez organizacija boraca narodnooslobodilačkog rata (SOBNOR) Crne Gore podržao je one koji se zalažu za spriječavanje obesmišljavanje simbola Narodno-oslobodilačke borbe i apelovao na nadležne organe da zabrane skrnavljenje, kako su kazali, jednog od najsvetlijih perioda crnogorske istorije.

„Apelujemo na nadležne organe i institucije da stanu u odbranu skrnavljenja jednog od najsvetlijih perioda u istorijskoj prošlosti Crne Gore“, kaže se u saopštenju SOBNOR-a.

Kako su podsjetili, u medijima se pojavila nevladina organizacija koja organizuje paradu ponosa pod nazivom Nikšićki Prajd 2015. pod logom na kojem je zvijezda petokraka i parola „Stop Fašizmu-Sloboda narodu“.

„SOBNOR Crne Gore kao nevladina organizacija koja djeluje u Crnoj Gori i koja okuplja borce i poštovaoce Narodnooslobodilačkog rata koji baštine izvorne ideje slavne revolucije dužna je odbraniti časti i dostojanstvo svih simbola i događaja iz tog vremena, koji su na udaru povampirenih snaga posebno u nekoliko poslednjih godina“, kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da su simboli te borbe i SOBNOR-a, pored ostalih zvijezda petokraka, pod kojom se, kako su naveli, izvojevala sloboda za koju je svoje živote položilo više od milion hrabrih sinova i kćeri sa prostora bivše Jugoslavije.

„Bez namjere da polemišemo sa njihovim programskim opredjeljenjima ovoga puta oštro osuđujemo sve zloupotrebe svijetlih simbola i poruka slavne narodnooslobodilačke borbe, zarad samo njima znanih interesa“, poručili su iz te organizacije.

Oni su podržali one koji se zalažu da se spriječi obesmišljavanje tih, kako su kazali, najsvetlijih simbola koje iz dana u dan skrnave te i slične organizacije u pokušaju da negiraju epohalna ostvarenja časne revoluvcije.

U saopštanju su kazali da podržavaju sve one koji brane svijetle tekovine Narodnooslobodilačkog rata i revolucije,čime, kako su dodali, čuvaju od zaborava sjećanje na slavne heroje i dogadjaje tog vremena.

„No nadamo se da građani Nikšića, grada slavnih tradicija iz prošlosti,grada koji je doprinio ratu i revoluciji neće dozvoliti da se organizuju manifestacije koje imaju za cilj ruganje sa simbolima koji su bili i ostali trajna obelježja slobode,sloge i dostojanstva“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: